Śliwki to owoce, które mają liczne właściwości i wartości odżywcze. Dostarczają przy tym niewiele kalorii.

i

Autor: Getty Images

Śliwki– co kryją w sobie te owoce?

2020-08-13 12:40

Sezon na śliwki otwarty! Pachnące i soczyste, żółte, czerwone czy fioletowe, okrągłe i owalne – jest w czym wybierać. I całe szczęście – bo warto je jeść. A dlaczego? Bo są nie tylko pyszne, ale i zdrowe.

Wszystkie śliwki są bogate w składniki odżywcze i mają mnóstwo dobroczynnych właściwości. Regulują trawienie, wymiatają wolne rodniki, a nawet poprawiają humor. Nie powinno więc ich zabraknąć w naszym jadłospisie. 

Na zdrowie

Śliwki zawierają witaminy A, C, E, K i z grupy B oraz składniki mineralne: magnez, potas, żelazo, fosfor i wapń. Oprócz tego są też świetnym źródłem przeciwutleniaczy i pektyn. Warto dawać je niejadkom, gdyż poprawiają apetyt. Regulują także trawienie, zapobiegając zaparciom, a tym samym zmniejszają zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego. Działają również przeciwmiażdżycowo, bo hamują wchłanianie cholesterolu, obniżają ciśnienie krwi i działają kojąco na układu nerwowy, obniżają ciśnienie krwi. Są szczególnie polecane chorym na kamicę nerkową i reumatyzm. Według naukowców jedzenie nawet 2-.10 sztuk suszonych śliwek dziennie zmniejsza ryzyko złamań i osteoporozy. Ale to nie jedyne zalety śliwek.

Przeczytaj też: Jagody. Poznaj ich zdrowotną moc

Na urodę

Mają one korzystny wpływ na naszą urodę. Jedzone regularnie  opóźniają procesy starzenia się i powstawania zmarszczek. Owoce te powinny docenić osoby z pękającymi naczynkami. Witamina K reguluje proces krzepnięcia krwi, a C uszczelnia naczynia krwionośne.

Mimo, że dostarczają nam sporo kalorii – zależnie od gatunku 80-120 kcal w 100 g to mogą być elementem diety odchudzającej. Powodują uczucie sytości a poza tym przyspieszają metabolizm,  oczyszczają jelita i poprawiają trawienie.

Nie dla wszystkich

Śliwki zawierają dużo cukru. Nie polecane są więc cukrzykom, zwłaszcza w dużej ilości. Powinni się też ich wystrzegać osoby mające problemy z trzustką i wątrobą. W większej ilości mogą powodować wzdęcia.

W kuchni

Ze śliwek można robić powidła, dżemy, kompoty i marynaty. Są również doskonałym dodatkiem zarówno do ciast jak i mięs.

Czytaj Super Express bez wychodzenia z domu. Kup bezpiecznie Super Express KLIKNIJ tutaj 

 

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki