Białka dostarczają energii, są składnikiem budulcowym mięśni, narządów wewnętrznych, tworzą enzymy, hormony, ciała odpornościowe, wchodzą w skład krwi i chłonki. Podczas planowania jadłospisu korzystnie jest łączyć w każdym posiłku produkty roślinne i zwierzęce, aby uzupełnić brakujące aminokwasy. Jednak ze spożywaniem białka nie należy przesadzać. Dlaczego? Po pierwsze przyczyni się to do nieciekawego oddechu z ust. Dzieje się tak, gdyż twój organizm jako paliwo zaczyna spalać tłuszcz zamiast węglowodanów, a wtedy wydzielają się ketony. Podczas diety wysokobiałkowej znacznie częściej uskarżasz się na zły nastrój. Twój mózg potrzebuje węglowodanów, żeby pobudzać produkcję serotoniny – hormonu regulującego nastrój. Negatywnie wpływa na nerki. Podczas zbyt dużej ilości białka w organizmie muszą one zdecydowanie więcej pracować niż zwykle, a w rezultacie mogą ulec uszkodzeniu. Jeśli zastąpisz zbyt dużą ilość węglowodanów złożonych białkiem zwierzęcym, nie dostarczysz organizmowi zalecanej dawki błonnika. W efekcie będziesz zmagać się z zaparciami i problemami trawiennymi.
Zobacz: Uważaj na te produkty! Jedząc je NIE SCHUDNIESZ
Przeczytaj też: Jakie jedzenie SZKODZI skórze? Sprawdź, które produkty spożywcze musisz wyeliminować z diety