Jesienią warto zadbać o odporność

i

Autor: pixabay

Jak o niego dbać, by nie chorować?

System odpornościowy. Lista porad do walki z infekcjami.

2022-10-13 13:53

Kontaktu z bakteriami i wirusami raczej nie unikniemy, ale możemy wzmacniać odporność, tak, aby być niewidocznym dla zarazków lub skutecznie z nimi walczyć. Pamiętajmy, że zmęczenie, niewyspanie, stres osłabiają odporność.

Nasz układ odpornościowy do właściwego funkcjonowania potrzebuje również dobrze zbilansowanej diety, tak aby otrzymywać codziennie jak najwięcej dobroczynnych składników. Do najważniejszych składników wpływających na odporność zaliczamy witaminy C, D i beta karoten. Witaminę C znajdziemy warzywach i owocach – najwięcej w aceroli, dzikiej róży, czarnej porzeczce, natce pietruszki, papryce, brukselce, kalarepie, brokułach, szpinaku, kalafiorze, truskawkach, kiwi, grejpfrutach, cytrynach, pomarańczach, porzeczkach czerwonych (produkty wymienione w kolejności od najbogatszych źródeł).

Wiele badań dowodzi skuteczności witaminy D3 w regulacji układu odpornościowego poprzez wpływ na komórki układu immunologicznego. Najwięcej witaminy D produkujemy w skórze pod wpływem promieni słonecznych. W okresie jesienno-zimowym musimy dostarczać witaminę D3 z produktami żywnościowym lub suplementami. Najwięcej witaminy D3 znajdziesz w tłustych rybach morskich, tranie, żółtku jaja, wątróbce. Tłuste ryby morskie są również dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, kolejny składnik wspierający odporność. Kwasy omega-3 wzmacniają układ odpornościowy chroniąc przed infekcjami. Betakaroten znajdziesz w marchewce, natce pietruszki, jarmużu, szpinaku, szczawie, szczypiorku, papryce czerwonej, morelach, melonach i brzoskwiniach.Do wzmocnienia odporności przydatne są warzywa cebulowe – cebula, czosnek, por i szczypiorek. Zawierają związki siarkowe (to one nadają charakterystyczny smak), witaminy C, A, E, siarkę, selen, magnez, żelazo. Czosnek i cebula działają silnie bakterio i grzybobójczo. Bardzo ważnym produktem wpływającym na odporność są kiszonki i fermentowane produkty mleczne, które wspierają dobroczynne bakterie jelitowe, a te wpływają na odporność.Z ciekawych produktów, które mogą nam pomóc dbać o odporność możemy jeszcze wymienić kurkuminę (kurkumę), imbir, miód naturalny, jeżówkę, czarny bez, pokrzywę oraz czystek.

Oto lista porad do walki z infekcjami.

Jedz porzeczki. Czy wiesz, że porzeczki czarne zawierają prawie 4 razy więcej witaminy C niż cytryna.100g świeżej aceroli zawiera średnio 1500 mg witaminy C – spożycie 3 owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.Probiotyki naturalne znajdziesz w jogurtach, kefirze, maślance, kiszonych ogórkach i kapuście. Mrożonki gotuj krótko – zachowają więcej właściwości.Do każdego posiłku dodawaj warzywa lub owoce.Czosnek uważany jest za naturalny antybiotyk – zwalcza bakterie, grzyby – najlepiej działa zgnieciony.Do picia sok i napary z dzikiej róży, pokrzywy, czarnego bzu, jarzębiny, czystka.

Rolnicy. Podlasie. Gienek i Sławek zbierają śliwki na wino

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki