Ta dieta zapobiega RAKOWI i chorobom psychicznym. Na czym polega dieta przeciwzapalna?

2019-09-17 12:51 katk
kobieta jedzenie
Autor: Subbotina Anna/Shutterstock.com

Dieta przeciwzapalna świetnie sprawdzi się teraz - w sezonie jesienno-zimowym, kiedy najczęściej zapadamy na różne infekcje. Pomoże szybciej wrócić do zdrowia i wzmocni nasz organizm. Spożywanie produktów, które wykazują działanie przeciwzapalne pomoże zapobiec groźnym nowotworom i chorobom psychicznym. Sprawdź, co jeść, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem.

Odpowiednio zbilansowana dieta nie tylko pomoże nam pozbyć się nadprogramowych kilogramów, ale przede wszystkim pozytywnie wpłynie na stan naszego zdrowia, skóry i włosów. Dlatego tak istotne jest, aby spożywane przez nas posiłki były bogate w minerały, witaminy i składniki odżywcze. Niezdrowa dieta może prowadzić do otyłości, złego samopoczucia, wielu chorób, a nawet raka. Dieta przeciwzapalna ma na celu w sposób naturalny dawać możliwość zmniejszenia procesu zapalnego, jaki toczy się w naszym organizmie i jest związany z wieloma chorobami. Bazuje ona na produktach bogatych w antyoksydanty, kwasy omega-3 i omega-6 oraz w zdrowe bakterie.  Poleca się jedzenie takich produktów jak:

  • szpinak,
  • czosnek,
  • pomidory,
  • papryka,
  • brokuł,
  • ogórki kiszone,
  • kalafior,
  • Świeże zioła,
  • grejpfrut
  • bataty,
  • borówka amerykańska,
  • orzechy, nasiona,
  • jajka,
  • ryby,
  • miód
  • jogurt pełnotłusty,
  • imbir,
  • kurkuma.

Z diety należy wykluczyć cukier, który potęguje stan zapalny w organizmie.