TŁUSTY CZWARTEK się zbliża! Przepis na pączki i faworki! Zrób słodkości własnoręcznie i zachwyć wszystkich!

2014-02-20 14:44

Nie ma to jak domowe wypieki, takie jak robiły nasze babcie i mamy. Ale nic straconego! Możesz powrócić do smaków domowych pączków i faworków z dzieciństwa i własnoręcznie zrobić pyszności na Tłusty Czwartek.

Przepis na pączki:

1 kg mąki,

150 g drożdży,

500 ml mleka,

6 jajek,

200 g cukru,

100 g masła,

50 ml oleju,

łyżeczka soli,

250 g powideł śliwkowych lub konfitury malinowej bądź różanej

Przygotowanie: połączyć drożdże, mleko, cukier, sól. Potem dodać mąkę i jajka, na końcu olej. Ciasto rozwałkować i podzielić na cząstki. Na każdą nich położyć łyżeczkę słodkiego nadzienia i zawinąć. Pozostawić do wyrośnięcia w temp. 20-30 st. C na ok. 20 min. Smażyć w głębokim tłuszczu po 4 minuty z każdej strony. Podawać posypane cukrem pudrem. Gotowe!

 

Przepis na faworki:

500 g mąki pszennej,

5 żółtek,

szczypta soli,

łyżka spirytusu,

szklanka kwaśnej śmietany 18 proc.

Przygotowanie: wymieszać wszystkie składniki. Wyrobić ciasto, aż stanie się ścisłe. Wałkować cienko i kroić radełkiem na prostokąty. Pośrodku każdego prostokąta zrobić dziurkę i zawijać faworki tak, by jeden koniec wyciętego prostokąta przeszedł przez dziurkę. Smażyć zanurzone w tłuszczu ok. 1 minuty. Przed podaniem można oprószyć faworki cukrem pudrem. Smacznego!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki