TŁUSTY CZWARTEK się zbliża! Przepis na pączki i faworki! Zrób słodkości własnoręcznie i zachwyć wszystkich!

2014-02-20 14:44

Nie ma to jak domowe wypieki, takie jak robiły nasze babcie i mamy. Ale nic straconego! Możesz powrócić do smaków domowych pączków i faworków z dzieciństwa i własnoręcznie zrobić pyszności na Tłusty Czwartek.

Przepis na pączki:

1 kg mąki,

150 g drożdży,

500 ml mleka,

6 jajek,

200 g cukru,

100 g masła,

50 ml oleju,

łyżeczka soli,

250 g powideł śliwkowych lub konfitury malinowej bądź różanej

Przygotowanie: połączyć drożdże, mleko, cukier, sól. Potem dodać mąkę i jajka, na końcu olej. Ciasto rozwałkować i podzielić na cząstki. Na każdą nich położyć łyżeczkę słodkiego nadzienia i zawinąć. Pozostawić do wyrośnięcia w temp. 20-30 st. C na ok. 20 min. Smażyć w głębokim tłuszczu po 4 minuty z każdej strony. Podawać posypane cukrem pudrem. Gotowe!

 

Przepis na faworki:

500 g mąki pszennej,

5 żółtek,

szczypta soli,

łyżka spirytusu,

szklanka kwaśnej śmietany 18 proc.

Przygotowanie: wymieszać wszystkie składniki. Wyrobić ciasto, aż stanie się ścisłe. Wałkować cienko i kroić radełkiem na prostokąty. Pośrodku każdego prostokąta zrobić dziurkę i zawijać faworki tak, by jeden koniec wyciętego prostokąta przeszedł przez dziurkę. Smażyć zanurzone w tłuszczu ok. 1 minuty. Przed podaniem można oprószyć faworki cukrem pudrem. Smacznego!

Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE