Przede wszystkim, gdy zobaczysz fruwające owady, wyjmij wszystko z szafek i pojemników w kuchni i dokładnie je przejrzyj. Niestety, produkty, w których zagnieździły się mole, trzeba wyrzucić, bo nie nadają się do jedzenia. Następnie dokładnie umyj szafki ciepłą wodą z mydłem.
Jeśli chcesz się całkiem pozbyć intruzów, zastosuj kilka domowych sposobów:
- Naczynie z gorącym octem wstaw do szafki, w której zalęgły się mole, zamknij ją i poczekaj, aż ocet wystygnie. Zabieg ten kilka razy powtórz.
- Mole uciekają od zapachu goździków, mięty lub liści laurowych, umieść ich gorący napar w szafce i pozostaw do wystygnięcia.
- Przepędzi je również zapach wanilii, pomarańczy i cytryny. Warto kupić esencje do ciasta o tych zapachach, nasączyć nimi waciki i położyć obok żywności.
- Skutecznie je odstraszy także skórka pomarańczy czy cytryny położona w szafce.
Jeśli domowe sposoby nie pomogą, trzeba skorzystać z gotowych pułapek na mole spożywcze. Wystarczy je umieścić wewnątrz szafki, w której przechowywane są produkty spożywcze.
Uwaga: Dobrym zabezpieczeniem przed molami jest przechowywanie artykułów spożywczych w słoikach z gumką.