Wieloowocowy dżem kresowy [PRZEPIS] - jakich owoców użyć, ile cukru dodać

2011-09-14 13:37

Wieloowocowy dżem kresowyKoszt ok. 16 zł Składniki: 1,5 kg śliwek węgierek, 50 dag gruszek (bergamotek), 50 dag jabłek antonówek, 1 kg cukru, kilka goździków, łyżeczka cynamonu, 2 kawałki laski wanilii, skórka pomarańczowa

Dżem kresowy to pyszne połączenie polskich owoców - śliwek, jabłek i gruszek. Można go dodatkowo pasteryzować, aby zachować jego smak na zimowe wieczory. Jest doskonałym dodatkiem do kanapek i ciast. Powiemy, jak przygotować smaczny dżem kresowy.

>>> Więcej przepisów na pyszne przetwory

Sposób przygotowania: Śliwki wydrylować, jabłka i gruszki obrać i pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne. Owoce wymieszać, przesypać cukrem i odstawić na 12 godzin. Przełożyć do rondla i podgrzewać do 2 godzin. Po godzinie dodać przyprawy aromatyczne. Skórkę pomarańczową pokroić drobno i dodać pod koniec gotowania. Przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików i zamknąć.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki