zapiekanka-z-ziemniakow-jak-zrobic-zapiekanke-lionska.jpg

i

Autor: thinkstockphotos.com Zapiekanka liońska przygotowywana jest ziemniaków

Zapiekanki

2021-01-15 7:09

Dania z pieca czyli zapiekanki to potrawy uniwersalne, możemy je podawać zarówno na obiad jak i na kolację, a nawet na deser. Do przyrządzenia zapiekanek wykorzystujemy makarony, kasze, warzywa, ryby, sery czy mięso, wszystko co mamy w lodówce czy szafce kuchennej.

Jaglanka zapiekana z suszonymi śliwkami i białym serem

Zdrowe danie z dodatkiem migdałów i włoskich orzechów to pyszny deser lub pożywne śniadanie

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej,

2 szklanki mleka,

3 łyżki cukru,

łyżka masła,

garść suszonych śliwek,

kostka białego sera,

1/2 szklanki śmietany,

migdały,

włoskie orzechy,

szczypta cynamonu,

sól,

tarta bułka

Sposób przygotowania:

Kaszę wypłukać i przelać wrzącą wodą. Zagotować mleko z łyżką masła i szczyptą soli i dodać do niego kaszę. Gotować 20 min. Kilka śliwek odłożyć do dekoracji, a resztę namoczyć w wodzie, a następnie odcedzić i pokroić w paseczki. Orzechy i migdały obrać i posiekać, wymieszać z ugotowaną kasza, śliwkami, pokruszonym twarogiem, cynamonem i cukrem. Masę przełożyć do wysmarowanego tłuszczem i oprószonego bułką tartą naczynia. Polać śmietaną i zapiekać 15 min w temperaturze 200 st. C. Udekorować śliwkami.

Ziemniaczana zapiekanka z pieczarkami i cebulą

Sycąca potrawa z surowych ziemniaków, pieczarek i cebuli, łatwa w przygotowaniu, najbardziej czasochłonną częścią jest krojenie składników

Składniki:

6 łyżek masła,

2 łyżki oleju roślinnego,

500 g pieczarek pokrojonych w plasterki,

2 cebule pokrojone w plasterki,

2 posiekane ząbki czosnku,

8 średnich ziemniaków z czerwoną skórką, obranych i pokrojonych na bardzo cienkie plasterki,

1 szklanka śmietany 30 proc.,

¼ szklanki parmezanu,

sól, pieprz

świeża natka pietruszki, drobno posiekana

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 190°C. Podgrzać 4 łyżki masła i 2 łyżki oleju na dużym ogniu.

Dodać grzyby i smażyć przez pięć minut, aż będą lekko brązowe i miękkie. Zdjąć z patelni, odstawić. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę i czosnek przez 3 minuty na złoty kolor. Odstawić. Osuszyć pokrojone w plastry ziemniaki ręcznikami papierowymi. Położyć połowę plasterków ziemniaków na dnie dużego naczynia do pieczenia posmarowanego masłem. Posypać solą i pieprzem. Dodać pietruszkę.

Na ziemniakach ułożyć zrumienione pieczarki i cebulę. Dodać pozostałe plastry ziemniaków. Ponownie posypać solą i pieprzem, a następnie obłożyć kawałeczkami masła. Piec przez 20 minut na najniższej półce w piekarniku. Po 20 minutach równomiernie polać ziemniaki śmietaną, posypać parmezanem i piec jeszcze przez 10 minut.

Zapiekanka warzywna z pomidorami

Zamiast świeżych pomidorów można wykorzystać te z puszki, a zamiast świeżego koperku - suszony lub mrożony.

Składniki:

10 ugotowanych ziemniaków,

5 cebul,

4-5 pomidorów,

1-2 szklanki innych ugotowanych warzyw (brokułów, kalafiora, kalarepki, fasolki szparagowej),

2 łyżki oliwy,

2–3 łyżki masła,

1/2 szklanki gęstej śmietany,

3 łyżki posiekanego koperku

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki. Cebule obrać i posiekać. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w plastry. Na oliwie podsmażyć cebulę. Głęboką brytfannę posmarować masłem, ułożyć w niej połowę ziemniaków, na nich warstwami cebulę, inne warzywo i pomidory, a na wierzchu położyć ziemniaki. Warstwy oprószyć solą i pieprzem. Polać śmietaną i zapiekać 20 min w temp. 200 st. C. Przed podaniem posypać koperkiem

Zapiekanka makaronowa z mięsem

Mielone mięso z makaronem w serze najlepiej przygotować z makaronu ziti lub rigatoni.

Składniki:

1 opakowanie makaronu,

0.5 kg mielonej wołowiny,

1 cebula,

1 puszka sosu pomidorowego,

1 szklanka startego parmezanu,

2 jaja,

1 i 1/4 filiżanki mleka,

3 łyżki masła,

szczypta mielonego cynamonu,

szczypta gałki muszkatołowej,

oliwa,

sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Nastawić piekarnik na temperaturę 160 st. C. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i odstawić na bok. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oliwy i udusić na niej obraną i posiekaną cebulę.

Kiedy cebula się zeszkli, dodać do niej mięso. Smażyć całość, często mieszając i rozdzielając mięso. Kiedy wołowina się zbrązowi, odsączyć nadmiar płynów i dodać do mięsa sos pomidorowy. Chwilę poddusić wszystko razem i doprawić solą i pieprzem. Do sporego żaroodpornego naczynia przełożyć połowę ugotowanego makaronu. Na wierzch położyć podsmażone wcześniej mięso. Połowę parmezanu wymieszać ze szczyptą cynamonu i wyłożyć na wierzch wołowiny. Następnie całość przykryć pozostałym makaronem. W rondelku podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło. Kiedy się rozpuści zdjąć je z ognia i powoli dolewać do roztrzepanych jajek. Mleczno-jajeczną masę wylać na makaron z mięsem. Wszystko posypać resztą sera. Wstawić do gorącego piekarnia i piec przez ok. 30 minut. Kiedy środek będzie już brązowy posypać całość mieloną gałką muszkatołową. Zapiekać jeszcze 5 minut.

Cola tylko dla bogatych, jak w PRL-u. Efekt podatku cukrowego.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki