Zaskocz rodzinę w te święta

2009-12-19 7:40

Boże Narodzenie. Bajeczny czas miłości, brodatych Mikołajów, mieniących się feerią barw witryn sklepowych. Jednak święta to przede wszystkim magiczne zapachy i smaki. Aromatyczne ryby, zupy, suszone grzyby, cynamonowe pierniki, pomarańcze i goździki.

Polska kuchnia świąteczna pachnie i smakuje jak żadna inna. Dania, którymi zastawiamy wigilijny stół, wywodzą się jeszcze z czasów pogańskich i tradycyjnej kuchni staropolskiej. Przed wiekami przypisywano im magiczne właściwości. Chrześcijański zwyczaj nakazuje, aby w ten wyjątkowy wieczór przygotować dwanaście potraw. Nie może zabraknąć karpia i innych ryb, barszczu, kapusty czy łazanek. Jednak forma, w jakiej przygotujemy bożonarodzeniowe dania, zależy od naszej pomysłowości i inwencji.

W te święta zachęcam do małych kulinarnych eksperymentów. Zaskoczmy rodzinę ciekawymi pomysłami i drobnymi ulepszeniami. Niekiedy wystarczy finezyjny sos lub ciekawa mieszanka ziół, aby odmienić smak wigilijnych dań. Proponuję również przyjrzeć się, jak świąteczna kuchnia wygląda w innych rejonach świata, np. w basenie Morza Śródziemnego. Być może stanie się to dla Państwa inspiracją, aby uczynić te święta wyjątkowymi.

Życzę wybornych spotkań przy wigilijnym stole.

Smacznego!

Strudel z karpia i kiszonej kapusty z suszonymi borowikami w sosie z białego wina

Potrzebne produkty na 6 porcji:
ciasto francuskie - 2 op.,
kapusta kiszona - 600 g,
suszone borowiki - 50 g,
filet z karpia - 800 g,
cebula - 100 g,
białe wino - 150 ml,
śmietana 30% - 600 ml,
masło - 50 g,
liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz,
wywar z kurczaka

Sposób przyrządzania:
Filety z karpia sprawić i podzielić na 6 kawałków. Grzyby suszone namoczyć w ciepłej wodzie. Kapustę kiszoną pokroić i w razie potrzeby wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie przełożyć do garnka i gotować do miękkości, dołożyć przyprawy, ziele i liść laurowy, od czasu do czasu podlewać wywarem. Na początku dodać też pokrojone grzyby. Po ugotowaniu kapusty wszystko wystudzić. Ciasto francuskie rozwałkować i na nim ułożyć warstwę kapusty, na górę położyć karpia, oprószyć solą i pieprzem, a następnie zwinąć, aby powstał strudel. Możemy sporządzić 6 małych strudli lub 2 duże. Strudla należy piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni C, do widocznego zrumienienia ciasta, podawać z sosem.

Jak przygotować sos: Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na maśle, zalać ją białym winem i gotować do odparowania połowy objętości, po czym wlać śmietanę i zagotować powoli do lekkiego zgęstnienia sosu.

Szczupak panierowany w maku z warzywani z zimnym sosem muślinowym

Potrzebne produkty na 6 porcji:
filet ze szczupaka - 1200 g,
mak - 150 g,
olej - 300 g,
marchew - 700 g,
jaja - 2 szt.,
czosnek - 15 g,
musztarda - 20 g,
miód - 10 g.

Sposób przyrządzania:
Rybę panierować w maku, ale tylko z jednej strony. Marchewkę pokroić w cienkie paski wzdłuż, najlepiej na maszynie do krojenia chleba, po czym zblanszować ją w osolonym wrzątku. Żółtka wymieszać z musztardą i miodem oraz roztartym na miazgę czosnkiem, a następnie wlewając olej, otrzymać masę konsystencji majonezu, na samym końcu wlać wrzątek w ilości pozwalającej otrzymać konsystencję sosu. Rybę usmażyć i podawać na zblanszowanej marchewce, lekko polewając sosem.

Krystian Zalejski
Prowadzi program kulinarny "Smaki miasta" w TVN Warszawa. Premierowe odcinki można oglądać w każdą środę o godz. 22.00. Powtórki w niedzielę o godz. 20.40 i w poniedziałek o godz. 15.15

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki