Często wręcz jesteśmy pewni, ze niektóre produkty są bardzo wartościowe, a ich regularne spożywanie zapewni nam zdrowie. Jednak należy uważać, gdyż chemia, którą faszerowana jest żywność często jest w produktach powszechnie uznawanych za zdrowe. Oto lista produktów, które mogą nam poważnie zaszkodzić: 1. Tuńczyk - mięso tej ryby jest źródłem wartościowych składników. Niestety tuńczyk za życia wykazuje niezwykłą zdolność do gromadzenia rtęci. 2. Słodziki - są uznane za zamiennik cukru wśród osób będących na diecie. Zawierają aspartam, który powoduje gorszy nastrój i bóle głowy, a w nadmiarze nawet poważne zatrucie. 3. Spirulina - jest co prawda źródłem doskonale przyswajalnego białka i ma wiele właściwości zbawiennych dla naszego zdrowia i urody. Jednak należy zwrócić uwagę na źródło, z którego pochodzi. Wodorosty pozyskiwane z wód dookoła Chin i Japonii rosną w skażonym w wyniku awarii elektrowni jądrowej w Fukushimie oceanie. 4. Olej palmowy, kukurydziany, sojowy i słonecznikowy - podwyższają poziom złego, a obniżają poziom dobrego dla serca cholesterolu. Ich częste spożywanie może prowadzić do choroby wieńcowej, pogorszyć kondycję i skutkować otyłością.
Zobacz: Antybiotyki w jedzeniu - jak wpływają na nasze zdrowie?
Przeczytaj też: Produkty pomagające ZWALCZYĆ depresję!