Zioła w kuchni. Najlepsze zioła do uprawy w doniczkach. Pięknie wyglądają, a dzięki nim dania smakują, jak z najlepszej restauracji

2022-05-23 15:27
Zioła w kuchni
Autor: SHUTTERSTOCK Zioła w kuchni

Zioła w kuchni sprawiają, że dania lepiej smakują, a te w doniczkach dodatkowo pięknie wyglądają, pachną i sprawiają, że nawet zwykłe ziemniaki będą smakowały obłędnie. Jakie są najlepsze zioła do prawy w doniczkach? Wybraliśmy trzy, które sprawdza się w kuchni. Soczyste, zielone i pełne aromatu wprowadzą sielską atmosferę w kuchni, a użyte do potraw sprawią, że obiad będzie smakował, jak w najlepszej restauracji.

Zioła w kuchni. Najlepsze zioła do uprawy w doniczkach

Zioła w kuchni to podstawa udanych potraw. Wiele osób sięga po suszone przyprawy, które czasami sprawdzają się w daniach, ale nic nie zastąpi świeżości ziół, które hodujemy w naszej kuchni. Poza tym zioła w doniczkach ustawione na kuchennym parapecie wprowadzają także przyjemny sielski klimat w mieszkaniu, a ich aromat unoszący się w powietrzu przywołuje na myśli ciepłe letnie dni. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z ziołami w kuchni postaw na trzy, które mają szerokie zastosowanie. Ich uprawa w domowych warunkach nie jest wymagająca. Świeże listki sprawią, że dania i desery będą smakowały obłędnie. Oto nasz poradnik, dla początkujących. Jak stworzyć domowy zielnik?

ZOBACZ TEŻ: Te kwiaty przynoszą pecha - lepiej nie mieć ich w domu. Dopasuj rośliny do swojego charakteru

Zioła w kuchni. Najlepsze zioła w doniczkach, które sprawdzą się w każdej kuchni

Najlepsze zioła w doniczkach, które sprawdzą się w kuchni, to takie które mają mnóstwo zastosowań. Na początek swojej przygody z domowym zielnikiem warto postawić na takie, które można dodać do wielu dań. Idealnie sprawdzą się bazylia, rozmaryn i mięta. Jak je uprawiać w domu i jakie mają zastosowanie w kuchni?

Najlepsze zioła w kuchni. Bazylia – zastosowanie. Jak uprawiać w doniczce?

Bazylia to jedno z tych ziół, bez których trudno wyobrazić sobie kuchnię włoską. Ustawiona na parapecie w kuchni nie tylko go ozdabia, ale także znacząco wzbogaca smak dań. Świeże liście to najlepszy dodatek do pomidorów, makaronu czy zapiekanek. Bazylia jest także podstawowym składnikiem zielonego sosu pesto. Sprawdzi się w sałatkach oraz lemoniadzie z zielonym ogórkiem. Bez problemu kupimy to zioło w doniczce w każdym markecie. Jak dbać o bazylię? O tym piszemy tu.

NIE PRZEGAP: Kwiaty na balkon. Nie tylko lawenda wąskolistna. Oto 10 zachwycających roślin, które obłędnie wyglądają i cudownie pachną

Najlepsze zioła w kuchni. Rozmaryn – zastosowanie. Jak uprawiać w doniczce?

Rozmaryn to kolejne zioło, które sprawdzi się w kuchni – nie tylko w daniach ale i w doniczce na parapecie. Roztarte liście rozmarynu uwalniają aromat, który może kojarzyć się z wakacjami np. w Chorwacji. To zioło rośnie tam dziko, a dodane do potraw podkreśla ich smak. Rozmaryn będzie najlepszym ziołem w doniczce także w momentach, w których potrzebujemy ukojenia. Olejki eteryczne, które ma w sobie rozmaryn są wykorzystywane w aromaterapii – działają uspokajająco i dodają energii. Rozmaryn w kuchni jest używany głównie do marynat. Świetnie podkreśla smak mięsa – szczególnie dziczyzny i jagnięciny. Ale dodany do kurczaka nada mu wyrazistości. To zioło pasuje także do zapiekanych warzyw. Pieczone ziemniaki z gałązkami rozmarynu będą wyborne. Świeże listki będą smakowały także z lodami oraz w kruchych ciastkach z orzechami. Jak dbać o rozmaryn w doniczce? Przede wszystkim podlewać umiarkowanie, lepiej zniesie suszę niż nadmiar wilgoci. Trzeba pamiętać, że rozmaryn potrzepuje ciepłego i słonecznego stanowiska.

Najlepsze zioła w kuchni. Mięta – zastosowanie. Jak uprawiać w doniczce?

Miętą zamyka naszą listę najlepszych ziół w kuchni dla początkujących. Jest łatwa w uprawie, w doniczce i ma szerokie zastosowanie. Można z niej przyrządzić napar na trawienie, lemoniadę a także dodać do deserów i dań wytrawnych. Lekka, orzeźwiająca i soczyście zielona pasuje do zimnych napojów i drinków z dodatkiem cytryny lub limonki, a także do sałatek owocowych i warzywnych. Świeże, posiekane liście mięty będą doskonałym uzupełnieniem dań kuchni azjatyckiej. Dodatek świeżej mięty sprawdzi się także w farszu do pierogów z serem i ziemniakami lub kaszą gryczaną. W dodatku odmian mięty do domowej uprawy w doniczkach jest bardzo dużo. Najpopularniejsza jest pieprzowa, ale w sklepach z ziołami dostępna jest także czekoladowa, cytrynowa czy bananowa. Mięta nie wymaga zbyt wiele uwagi. Trzeba jednak pamiętać , że to roślina inwazyjna - korzenie szybko się rozrastają, dlatego najlepiej przesadzić ją do donicy o szerokiej średnicy. I nie łączyć z innymi ziołami lub kwiatami. Miętą lubi wilgotną glebę i słoneczne stanowisko, ale dobrze sprawdzi się także w półcieniu.

Zioła z przydomowego ogrodu? Rozpoznasz?

Pytanie 1 z 10
Jak nazywa się to zioło?
tymianek pospolity
Tańczące z Promocjami 19-05-22
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE