W krajach tropikalnych turyści najczęściej zmagają się z chorobami układu pokarmowego, czyli tzw. chorobami brudnych rąk. Są też narażeni na choroby pasożytnicze przenoszone przez owady. Aby zabezpieczyć się najlepiej jak, to możliwe, należy przede wszystkim przestrzegać zasad higieny podczas przygotowywania posiłków i przed wyjazdem przyjąć odpowiednią szczepionkę.
Co nam grozi?
♦ zemsta Faraona – czyli biegunka podróżnych. Wystarczy napić się niebutelkowanej wody albo umyć owoce pod kranem, by ją złapać. Przypadłość dotyka turystów zarówno w Egipcie, Turcji, Tunezji, Indiach, Meksyku czy nawet Grecji.
♦ malaria – choroba pasożytnicza przenoszona przez komary. Malarią można się zarazić w krajach Afryki (np. Etiopia, Kenia, Kongo, Nigeria, Sudan, Wybrzeże Kości Słoniowej), Azji (np. Bangladesz, Chiny, Korea, Tajlandia, Wietnam), na Dominikanie, Haiti czy w Brazylii, Kolumbii, Meksyku i Peru.
♦ denga, inaczej gorączka krwotoczna – choroba przenoszona przez komary. Występuje w Tajlandii, na Filipinach, w Kenii, Tanzanii, Sudanie, Kolumbii, Brazylii, Wenezueli, Peru, Meksyku i na Karaibach.
♦ żółta febra – ostra choroba wirusowa, którą przenoszą komary. Występuje w krajach Afryki (np. Ghana, Kamerun, Kongo, Mali, Niger, Ruanda, Wybrzeże Kości Słoniowej, Zair) i Ameryce Południowej (np. Boliwia, Brazylia, Kolumbia, Peru).
♦ dur brzuszny – choroba zakaźna przewodu pokarmowego wywoływana przez bakterie znajdujące się w zanieczyszczonej wodzie i żywności. Występuje w Azji Południowo-Wschodniej (np. Indie, Laos, Nepal, Sri Lanka), Ameryce Południowej (np. Peru, Kolumbia) oraz w Afryce.
CZYTAJ TAKŻE: Zemsta faraona - co jeść podczas ataku choroby i po niej?