Warszawa. Szkolne sklepiki bez chipsów i batoników?

2013-12-01 22:16

Zdrowe jedzenie w szkolnych stołówkach? Sklepiki szkolne bez chipsów, batoników i napojów słodzących? To możliwe. Wreszcie specjaliści mają konkretne i praktyczne pomysły na to, jak zdrowo i tanio przygotowywać posiłki w szkołach.

Jutro podczas konferencji "Szkolne smaki" przy Krakowskim Przedmieściu 66 dietetycy z Fundacji Banku Ochrony Środowiska i jeden z najbardziej znanych polskich kucharzy Grzegorz Łapanowski podzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem z dyrektorami szkół, kucharkami oraz intendentkami ze stolicy. Dzieci z nadwagą niestety wciąż przybywa, i to dziesięciokrotnie szybciej niż w Stanach Zjednoczonych! Grozi nam epidemia otyłości.

- To właśnie sklepiki oraz stołówki szkolne powinny być miejscem, skąd czerpie się wzory prawidłowego żywienia, nawet jeśli w domach dzieci takich wzorów nie znajdują. Dlatego cyklem spotkań chcemy uświadomić kadrze pedagogicznej, że ich zaangażowanie w zmianę nawyków żywieniowych dzieci jest niezmiernie ważne - zwraca uwagę Barbara Lewicka-Kłoszewska, wiceprezes Fundacji BOŚ.

PRZECZYTAJ: Czekolada jest zdrowa - obniża ciśnienie krwi i chroni przed udarem

Więcej o akcji "Szkolne smaki" na stronie internetowej www.aktywniepozdrowie.pl.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki