Jajka z nadzieniem maślano-cytrynowym i kawiorem

i

Autor: Shutterstock

Zostajesz w Warszawie na święta? Pomysły na oryginalne śniadania wielkanocne

2020-04-11 14:00

Tegoroczne święta będą bez wątpienia wyjątkowe. Zazwyczaj w Wielkanoc odwiedzaliśmy najbliższych, jednak w trakcie epidemii koronawirusa nie jest to wskazane. Co zrobić, jeśli święta w tym roku spędzamy z dala od rodziny i z dala od tradycyjnych świątecznych potraw? Odpowiedź jest prosta – możemy sami przygotować kilka prostych świątecznych przysmaków.

Święta wielkanocne kojarzą się przede wszystkim z pysznym żurkiem, ale także różnego rodzaju sałatkami i swojskim mięsem. Jeśli nie mieliście czasu ani okazji na wielkie świąteczne gotowanie, poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów, dzięki którym poczujecie się jak w domu.

ZOBACZ TEŻ: Nie będzie DARMOWYCH MASECZEK dla mieszkańców Warszawy

Faszerowane jajka

Przepis na jajka faszerowane zwykle nie jest zbyt skomplikowany. Czym faszerować jajka? - Jeśli chodzi o klasykę, dużą popularnością cieszą się jajka faszerowane pieczarkami. Posiekanymi drobno grzybami, przesmażonymi z cebulką i zmiksowanymi z żółtkiem i odrobiną majonezu wypełnia się białka i dekoruje szczypiorkiem. Warto pamiętać o doprawieniu farszu nie tylko solą i pieprzem, ale niech będzie to też papryka w proszku, gałka muszkatołowa, curry czy kumin. Pieczarki i jajka lubią przyprawy, zadbajmy, by farsz do jajek był wyrazisty w smaku – polecają kucharze z portalu przyslijprzepis.pl.

Coraz większą popularność zdobywają również jajka faszerowane np. pastą z awokado. Dobrze sprawdzi się również rzodkiewka i szczypiorek. Warto spróbować też nietuzinkowych połączeń, jak np. śledź i buraczki. Wszystkie te farsze zrobimy w mniej niż 15-20 minut!

ZOBACZ TEŻ: Szpitale padają. A my się podnieśliśmy! - dyrektor szpitala w Grójcu opowiada nam o zarazie i ucieczce personelu

Sałatka jarzynowa

Tradycyjna polska sałatka jarzynowa to podstawa każdego polskiego domu w święta wielkanocne. Zazwyczaj robi się ją z marchewki, pietruszki i ziemniaków, z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek, ogórka kiszonego, zielonego groszku i cebuli. Wszystkie te składniki możemy połączyć niewielką ilością majonezu.

Na słodko

Możemy zacząć święta wielkanocne również na słodko. Czemu nie? Tegoroczne święta i tak są wyjątkowe dla wszystkich Polaków. Dla wielbicieli słodkości polecamy: mazurki, serniki, babeczki i kruche ciastka. Wiele smakowitych przepisów znajdziecie na naszej stronie BESZAMEL. Sprawdźcie koniecznie!

Żurek wielkanocny

A teraz coś dla bardziej wymagających i cierpliwych. Jak ugotować tradycyjny żurek wielkanocny? Sprawdźcie poniżej.

ZOBACZ TEŻ: UWAGA MOCNE ZDJĘCIA: MAKABRYCZNY wypadek na osiedlowej drodze. Motocyklista poczuł wiosnę!

Składniki:

300 g białej kiełbasy

1 cebula

2 szklanki zakwasu na żur

80 g wędzonego boczku

2 łyżki tartego chrzanu

Kilka suszonych grzybów

2 ugotowane na twardo jajka

150 ml śmietany 36%

1 łyżka oleju

2 łyżeczki majeranku

Pół łyżeczki kminku, sól czosnkowa, pieprz czarny mielony

ZOBACZ TEŻ: DRAMAT w domu opieki na ul. Bobrowieckiej: Pacjenci mają KORONAWIRUSA, personel medyczny UCIEKŁ!

Zakwas:

3/4 szklanki mąki żytniej

2-3 ząbki czosnku,

2 szklanki ciepłej przegotowanej wody,

1 gruba kromka razowca

Grzyby należy umyć i moczyć w wodzie około pół godziny. Cebulę przeciąć na pół, zrumienić na patelni z obu stron na złoty kolor, przełożyć do garnka, dodać grzyby i zalać dwoma szklankami wody. Kiedy się zagotuje, dodać kiełbasę i boczek. Po 15 minutach wyjąć kiełbasę. Wywar gotować kolejne 25 minut. Następnie dodać zakwas przecedzony przez sito, chrzan, majeranek, kminek, pieprz i sól, zagotować, a pod koniec gotowania zabielić śmietaną. Podawać z kiełbasą i jajkami.

Czytaj Super Express bez wychodzenia z domu. Kup bezpiecznie Super Express, kliknij >> TUTAJ <<

Orędzie Prezydenta Andrzeja Dudy

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki