Gwiazdy przy garach zarabiają fortunę

2018-01-12 1:36

To ostatnio najprężniej rozwijająca się gałąź naszego show-biznesu. Gotować na ekranie chce każdy, nie każdy może. Ci, którym się udało, robią na tym prawdziwe kokosy. Jednak nie tyle w telewizji, ile na pokazach dla firm lub publiczności. Prawdziwym rekordzistą jest utytułowany mistrz kuchni Wojciech Modest Amaro (46 l.), znany choćby z "MasterChefa". Posiadacz pierwszej polskiej gwiazdki Michelina (najwyższe ogólnoświatowe kulinarne wyróżnienie) za jeden pokaz może zgarnąć nawet 50 tys. zł!

Wśród mistrzów kuchni robiących pokazy najwięcej mogą zarobić gwiazdy telewizji. Nic więc dziwnego, że Magda Gessler (65 l.) czy Robert Makłowicz (55 l.) kosztują minimum 30 tys. zł za nieco ponad godzinę pichcenia. Oczywiście pokazy powiązane są z degustacją dla gości.

W czołówce naszego rankingu są również Karol Okrasa (40 l.), Robert Sowa (52 l.) i Pascal Brodnicki (42 l.). Oni mogą liczyć nawet na 25 tys. zł za show. Po 15 tys. zł wezmą natomiast Ewa Wachowicz (48 l.), Anna Starmach (31 l.) i Tomasz Jakubiak (40 l.), czyli popularne twarze kanałów kulinarnych.

Ale nie tylko prawdziwi mistrzowie patelni zarabiają fortuny na gotowaniu dla publiczności. Wśród aktorów najlepiej opłacane jest małżeństwo Katarzyny (55 l.) i Cezarego (57 l.) Żaków. Ich zarobki za jeden pokaz sięgają 15 tys. zł. Nieco mniej, bo 10 tys. zgarniają Tadeusz Drozda (69 l.), Kevin Aiston (49 l.), Dariusz Gnatowski (57 l.) czy Bożena Dykiel (70 l.).

Za mniej niż 5 tysięcy można natomiast zakontraktować mniej znanych kucharzy - najczęściej finalistów popularnych kulinarnych programów.

Zobacz: Znany kucharz zamordował swoją rodzinę w Boże Narodzenie [NAGRANIE]

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki