Paulina i Maciek Kurzajewscy: wielkopolski sos tatarski

2009-04-06 9:20

- Przepisów na potrawy świąteczne, mięsa pieczone i mazurki wielkanocne jest bez liku - mówią Paulina (36 l.) i Maciek (36 l.). My postanowiliśmy zdradzić recepturę na najlepszy sos tatarski, który jest idealnym dodatkiem do świątecznych przysmaków - mówi komentator i dziennikarz sportowy Maciej Kurzajewski. Ten przepis pochodzi z rodzinnych stron Pauliny, czyli Poznania.

Składniki:
kilka łyżek majonezu; 50 ml śmietany; 6-8 ogórków kwaszonych; kilka grzybków marynowanych; kilka kaparów; natka pietruszki; sól; pieprz; przyprawa do zup; cukier i musztarda do smaku

Sposób przygotowania:
Do 50 ml śmietany zmieszanej z kilkoma łyżkami majonezu dosypać starte na tarce ogórki kwaszone, pokrojone w drobniutką kostkę grzybki marynowane, kapary i posiekaną pietruszkę.
Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem, przyprawą do zup i musztardą.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki