Top Chef 5, odc. 1. ZAPIS RELACJI NA ŻYWO na Se.pl. Kuchnia regionalna pogrążyła kucharzy!

2015-09-10 0:07

Za nami pierwszy odcinek Top Chef 5. Do walki o tytuł najlepszego Chefa stanęli Sandra Peter, Przemysław Klima, Rafał Lorenc, Krzysztof Matuszkiewicz, Sergiusz Hieronimczak, Anna Klajmon, Tomasz Purol, Jakub Kaftański, Mateusz Kręcina, Aniela Redelbach, Hubert Tabak, Dariusz Zając. Kto popełnił największy błąd i odpadł już w pierwszym odcinku? Niestety był to Jakub Kaftański.

Start RELACJI NA ŻYWO na Se.pl p 20.35. Zapraszamy.

20.42 Zaczynamy program! Kucharze po raz pierwszy wchodzą do kuchni Top Chefa. Brakuje szefa Amaro. Uczestników wita jury w składzie Maciej Nowak, Grzegorz Łapanowski i Ewa Wachowicz.

20.45 Część osób idzie do szatani, zostaje szóstka. Na pierwszy ogień idą Sandra, Rafał, Przemek, Sergiusz, Anna i Krzysztof.

20.49 Uczestnicy biorą bardzo dużo składników. Próbują się odnaleźć w nowej rzeczywistości. Gotują coś, co kojarzy im się z domem rodzinnym.

Zobacz: Top Chef 5. Oto wszyscy uczestnicy programu! Kim są? Co osiągnęli?

20.52 Niektórzy podchodzą do tematu z pomysłem! Rafał z Warszawy będzie przygotowywał ptactwo! Maciej Nowak kwestionuje jego wybór. Sergiusz jest z Poznania, więc przygotowuje pyry.

20.56 Anna przygotowuje dania znane i często gotowane na Górnym Śląsku. Krzysztof kombinuje, przygotowuje gruszkę w curry.

21.00 Zostało pięć minut do końca! Najsłabsza osoba wyląduje w dogrywce. Niestety niektórzy kucharze zlekceważyli czas. Narzekają na brak czasu i na swoją lekkomyślność.

21.02 Sandra przygotowała śledzia z ogórkiem, ale Nowak narzeka, że to nie jest rybka z Mazur. Jury danie smakuje. Przemek z Małopolski przygotował pstrąga z founde serowym i burakiem. Rafał z Warszawy zaserwował kaczkę z kapustą. Krzysztof z Wrocławia przygotował polędwicę wołową z puree szparagowym, gruszką i kozim serem. Jury nie urzekł. Anna z Górnego Śląska podała żurek i roladę wołową z kluskami śląskimi i puree z czerwonej kapusty z buraczkami. Sergiusz z Wielkopolski podał chłodnik, ślepe ryby (zupa z ziemniaka i boczku) i kalafiora z rybą.

21.09 Pora na werdykt jurorów. Do dogrywki trafia Krzysztof. Zmarnował wołowinę.

21.11 Przed próbą stają kolejni kucharze. Oni również mają pokazać dania ze swoich regionów. Mateusz, Tomasz, Jakub, Aniela, Hubert i Dariusz stają do walki.

21.15 Mateusz przygotowuje grzybki, robi pikle, chce także podać kaszankę. Hubert z Krakowa pokaże rabarbar, marchewkę, grzyby - najzdrowsze produkty jego zdaniem. Hubert mówi o Ewie, że go rozprasza. - Jest piękna - mówi.

21.30 Po reklamach widzimy, że kucharzom nie zostało dużo czasu... Dwie minuty do końca serwisu! Już wiemy, że Kuba poda flaczki.

21.32 Pora na degustację. Mateusz z Górnego Śląska podaje kaszankę z imbirem i sosem szparagowym, jury się podoba. Hubert z Podhala (teraz mieszka w Krakowie) poda polędwicę wieprzową z rabarbarem i sosem borówkowym oraz burakiem. Dariusz podał mocno przesolony żurek z jajkiem przepiórczym. Jakub podał flaki z grzybami i glonami. Aniela z Ukrainy podała danie babci-pierogi z rabarbarem i sosem truskawkowym. Tomasz zaserwował kaczkę z czerwoną kapustą.

21.37 Czas na werdykt drugiej grupy. Do dogrywki trafia Jakub. Jury nie było przekonane - walka rozegrała się między nim, a Hubertem. Za Hubertem był Nowak.

21.43 Na scenę wkracza szef Amaro. I Jakub, i Krzysztof już się denerwują... Mają przygotować owoce morza w panierce, w 35 minut! Czas start! Szef Amaro w trakcie gotowania wręcza uczestnikom przyprawy... Krzysztof dostał zielony pieprz, którego spróbował i... stracił smak! Było zbyt pikantnie.

21.50 Jakub nie zdążył nałożyć krewetek na talerz. Jest przekonany, że wraca do domu. Krzysztof podał przegrzebki w sosie pomarańczowym. Jakub przygotował szparagi i grzybki, nie wydał krewetek. Na szczęście dla niego szef Amaro zdecydował się je spróbować. Teraz on zadecyduje o tym, kto przejdzie dalej.

22.04 Odpada Jakub.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki