Największe czekoladowe jajo w Polsce. 60 cm wysokości. Jak je się robi?! [WIDEO]

2019-04-19 16:35

Najpierw zmajstrowali czekoladowe bombki na choinkę, a teraz wielkanocne jaja! I to jakie! Niektóre mają 60 cm wysokości i potrzeba kilku kilogramów czekolady, by je uformować. To już specjalność cukierni Kazimierza i Jakuba Raków z Rzeszowa na Podkarpaciu.

Cukiernia Raków to jedna z niewielu w Polsce, gdzie ręczenie przygotowuje się wszelkie czekoladowe specjały, w tym wielkanocne motywy - zające, baranki, kurczaki, baby i rożnej wielkości kolorowe pisanki, od malutkich, które mieszczą się w dłoni, po ogromne, mające nawet ponad pół metra wysokości.

ALEZ JAJO WIELKANOCNE

i

Autor: Beata Olejarka jakub Rak zapewnia, że do wielkiegoczekoladowego jajka można włożyć mniejsze słodkości, bądź prezenty dla nakbliższych

- Na każdą z nich idzie kilka kilogramów ciemniej czekolady, a proces wytwarzania jest niezwykle czasochłonny. Każda ręcznie zdobiona pisanka jest przez naszych pracowników dopieszczane, żeby na stole robiła odpowiednie wrażenie - zapewnia Jakub Rak.

ALEZ JAJO NA WIELKANOC

i

Autor: Beata Olejarka Rzeszowski cukiernik prezentuje jedno z największych tegorocznych czekoladowych jajek

Wszystko w tej cukierni jest z domieszką czekolady. Mazurki i baby ociekają tym specjałem, a wielkie czekoladowe jaja często mają w sobie setki mniejszych.

ALEZ JAJKO NA WIELKANOC

i

Autor: Beata Olejarka Kazimierz Rak swoją cukiernię prowadzi od ponad czterdziestu lat. Jego Syn Jakub pokochał czekoladę tak samo jak on. t

Bo Wielkanoc to czas, kiedy możemy sobie pogrzeszyć kulinarnie i nie liczyć kalorii - dodaje Kazimierz Rak.

Masz podobny temat?

Napisz do autora tekstu

[email protected]

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki