PRZEPISY NA WIELKANOC 2013, FASZEROWANE JAJKA: Jajka w koszulkach

2013-03-28 12:49

Jajka w symbolice wielkanocnej oznaczają nowe życie. Dlatego właśnie w postaci barwnych pisanek wkładamy je do koszyczka, by po poświęceniu podzielić się nimi z bliskimi. Jajka serwujemy także jako potrawę podczas uroczystego świątecznego śniadania. Oto w jaki sposób można je przygotować.

Składniki:

10 jaj

ocet

Sposób przygotowania:

W szerokim dość płaskim rondlu zagotować wodę, wlać 2 łyżki octu, zmniejszyć ogień. Na spodku rozbić jajko, wlać delikatnie do pyrkającej wody. Gotować ok. 3-4 min. Gdy białko się zetnie, wyjąć jajo łyżką cedzakową, odsączyć na papierze. Postępować tak z kolejnymi jajkami. Podawać na ciepło. Ostudzone można zapiekać pod parmezanem lub smażyć na maśle panierowane.

Uwaga!

Jajka w koszulkach można podawać panierowane. Wystarczy po przygotowaniu posypać je parmezanem i tartą bułką. Panierkę lekko wklepać nożem, by nie odpadła. Kłaść jajka na patelnię z rozgrzanym masłem i smażyć na rumiano.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki