Kiszonki są fenomenalnym probiotykiem! Usprawniają pracę jelit, sprawiają, że dobre bakterie w jelitach mają pożywienie i mogą się namnażać, a dodatkowo przyspieszają przemianę materii i ułatwiają wypróżnianie. Masz zaparcia? Zjedz kiszonki, także kiszone rzodkiewki.
Polecamy: Rzodkiewka - królowa nowalijek. Właściwości zdrowotne rzodkiewek
Bardzo łatwo je zrobić, są smaczne, choć mają też charakterystyczny zapaszek. Czego potrzeba do ich przyrządzenia?
W najprostszej wersji wystarczą ci:
- rzodkiewki
- solanka (łyżka soli na litr wody)
- przyprawy: chrzan, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz
- czosnek
- starter
Warto wiedzieć: Kiszonki to najlepszy probiotyk
Do umytych rzodkiewek dodaje się czosnek i przyprawy, a następnie zalewa solanką i ewentualnie dodaj starter (np. łyżeczka wody z kiszonych ogórków lub z kiszonej kapusty).
Rzodkiewki muszą się zakisić, co może trwać około 3 dni.
Kiszone rzodkiewki - przepis:
- 5-7 pęczków rzodkiewek zależnie od wielkości (dowolnego gatunku)
- 4 ząbki czosnku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach
- kawałek korzenia chrzanu
- 1 lub 2 baldachimy kopru, mogą być też suszone łodygi albo łodygi i baldachimy wyjęte z kiszonych ogórków, też są super!
- opcjonalnie (liście malin, czarnych porzeczek, dębu, chrzanu)
- 2 łyżki soli
- 2,5 litra wody
- starter (kilka łyżek wody z kiszonych ogórków własnej roboty dla zakwaszenia i zaszczepienia kiszonki lub 1 ogórek małosolny przekrojony na pół)
Zaczynamy od mycia rzodkiewek, potem wodę gotujemy z solą. Zagotowaną solankę należy wystudzić. Do dużego słoika dodajemy następnie koper, rzodkiewki, chrzan, pieprz i ziele angielskie. Wszystko zalewamy wodą, upychamy, żeby nic nie pływało i zostawiamy do zakiszenia.
Źródło: Przepis Olgi Smile
Źródło: Kiszone rzodkiewki - jak je zrobić?