Wakacje, morze, Morze Bałtyckie, Bałtyk, plaża

i

Autor: Marcin Smulczyński

Mięsożerna bakteria w Bałtyku? Sanepid: nie można tego wykluczyć

2015-07-07 13:37

Pomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny wydał oficjalny komunikat, że w polskiej części Morza Bałtyckiego może wstępować bakteria Vibrio vulnificus. Jest ona o tyle groźna, że gdy dostanie się do organizmu atakuje mięśnie i doprowadza do martwicy tkanek, a nawet do śmierci. Mięsożerna bakteria żyje w wodach, których temperatura przekracza 20 stopni, a nasz Bałtyk staje się coraz cieplejszy.

Vibrio vulnificus jest bakterią szczególnie groźną dla człowieka. Po przedostaniu się do ludzkiego organizmu sieje w nim spustoszenie. Potocznie nazywana jest bakterią mięsożerną, gdyż atakuje mięśnie tułowia i kończyn, doprowadzając do martwicy tkanek, a czasami nawet do śmierci. Żyje najczęściej w wodach bardzo ciepłych, takich, których temperatura przekracza 20 stopni Celsjusza. Polscy eksperci zwrócili na nią uwagę po tym, jak ukazał się raport w czasopiśmie Nature Climate Change, który wyraźnie informuje, że nasz Bałtyk jest jednym z najszybciej ocieplających sie ekosystemów w Europie. Oznacza to, że w wodach Morza Bałtyckiego mogą pojawić się zupełnie nowe bakterie, które dotychczas żyły w innych rejonach świata. W badanych próbkach wody z Bałtyku nie wykryto vibrio vulnificus. - Nie można jednoznacznie wykluczyć możliwości występowania w wodach przybrzeżnych polskiej części Bałtyku przecinkowców Vibrio vulnificus - informuje Pomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny. Dlatego dla zachowania ostrożności osobom z otwartymi ranami nie wolno wchodzić do ciepłych zbiorników wodnych.

Zobacz: Świeża ryba nad polskim morzem? Uważaj na restauratorów oszustów!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki