Spis treści
- Krótka historia kwiatu nasturcji
- Nasturcje dostępne w Polsce:
- Nasturcja – właściwości lecznicze
- Na co jeszcze pomaga nasturcja?
- Nasturcja do oczyszczania ran
- I na włosy! Przepis na płukankę z nasturcji
- Nasturcja na zaparcia
- Sok z rośliny - po co go pić?
- Nasturcja w ziołolecznictwie
- Jak jeść nasturcję?
- Przepisy z nasturcji
- Przeciwwskazania do spożywania nasturcji
Krótka historia kwiatu nasturcji
Nasturcja została odkryta przez hiszpańskich konkwistadorów w Peru w XVI wieku, gdzie służyła jako lekarstwo lub pożywienie (dodatek do warzyw). Jednak tamta nasturcja różniła się od tej nam znanej - obecną stworzyli holenderscy ogrodnicy. Ma ona pomarańczowe kwiaty i dłuższe pędy. W Europie nasturcja była traktowana jako ozdoba sadzona w luksusowych ogrodach, gdzie przy odpowiedniej pielęgnacji jej pędy osiągały długość do 4 metrów.
Nasturcje dostępne w Polsce:
- nasturcja większa (najpopularniejsza w Polsce),
- nasturcja mniejsza,
- nasturcja kanaryjska,
- nasturcja błękitna,
- nasturcja trójbarwna,
- nasturcja włóczęga.
Jak łatwo można się domyślić odmiany nasturcji różnią się od siebie barwą czy kształtem.
Nasturcja – właściwości lecznicze
Czy nasturcja jest jadalna? Tak, a do tego posiada liczne właściwości lecznicze. Roślina zawiera wiele soli mineralnych, witamin i olejków eterycznych, m. in. izotiocyjanian benzylu, który ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, a więc sprawdzi się w preparatach leczących zakażenie bakteryjne i grzybicze.
Właście dlatego nasturcja może być traktowana jako naturalny antybiotyk, który zwalcza niektóre grzyby. Dodatkowo roślina zawiera enzym o nazwie mirozynaza, który posiada właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze, wirusobójcze.
Na co można stosować nasturcję? Sok z rośliny jest polecany przy opryszczce, liszaju i innych dermatozach. Co ciekawe po ukąszeniu komarów lub meszek można stosować sok z nasturcji w celu zmniejszenia obrzęku lub zniwelowania pojawiającego się stanu zapalnego. Sok z nasturcji osusza ropiejące rany (sączące się po ugryzieniach) i przyspiesza gojenie.
Polecamy: Naturalne sposoby na komary. Sprawdzone domowe sposoby na uciążliwe komary
Na co jeszcze pomaga nasturcja?
Wykorzystując roślinę do kąpieli leczniczych osiągniemy efekty w postaci:
- zmniejszenia bóli głowy i całego ciała,
- poprawę kondycji skóry,
- likwidacja trądziku,
- łagodzenie zmian skórnych występujących np. przy łuszczycy.
Nasturcja do oczyszczania ran
Działa podobnie jak woda utleniona - a za wszystko odpowiada zawarty w soku z nasturcji olej musztardowy, który działa antyseptycznie. Sokiem z nasturcji można przemywać więc rany.
I na włosy! Przepis na płukankę z nasturcji
Prosty przepis na płukankę do włosów z nasturcji: garść liści zalać wrzątkiem, po zaparzeniu przecedzić i przelać do butelki z atomizerem.
Taka płukanka pomaga w usunięciu łupieżu i dodaje włosom blasku. Z kolei wcierany wyciąg z nasturcji w skórę głowy sprawia, że włosy nie wypadają, a także zapobiega świądowi skóry głowy i różnego rodzaju zmianom skórnym - np. łagodzi przebieg łojotokowego zapalenia skóry.
Nasturcja na zaparcia
Wysuszone pąki rośliny stanowią doskonały środek przeczyszczający i nie uszkadzają przy tym flory bakteryjnej układu pokarmowego.
Sok z rośliny - po co go pić?
W nasturcji znajdziemy bardzo dużo witaminy C, która podnosi odporność organizmu oraz korzystnie wpływa na naczynia krwionośne. Sok z rośliny wzmacnia także układ moczowy oraz układ oddechowy. Jeśli mamy chore gardło i męczący kaszel to pomóc może nam napar z liści nasturcji. Jednak uwaga! Nie powinny go pić dzieci.
Nasturcja w ziołolecznictwie
Nasturcja jest stosowana do zwalczania infekcji - bakteryjnych i zakażeń drożdżowych. Ma silne działanie antybakteryjne, a picie naparu z jej liści przeciwdziała tego typu zakażeniom. Regularne jej picie pomaga usunąć wydzielinę z nosa i oskrzeli, zwalcza infekcje dróg oddechowych, stany zapalne dziąseł oraz zwiększa odporność. Jest też pomocna w zwalczaniu infekcji dróg moczowych.
Jak jeść nasturcję?
Wspominaliśmy już, że nasturcja jest jadalna. To prawda - do spożywania nadają się jej części naziemne, ma pikantny smak. Każdy powinien choć raz jej spróbować.
Przepisy z nasturcji
Sałatka:
- łosoś sałatkowy 100 g
- sałata 2 liście
- ostra papryczka 1/2 szt.
- twaróg półtłusty 100 g
- pomidory suszone w oleju 5 szt.
- garść owoców nasturcji
- kiełki rzodkiewki
- sok z cytryny 1 łyżka
- olej z pomidorów 1 łyżka
- kilka kropli octu balsamicznego
Opłukane owoce nasturcji należy wrzucić do wrzącej wody z odrobiną soli i gotować przez 10 minut. Dodajemy je do gotowej sałatki - już wystudzone.
Zupa z liści nasturcji:
- ok. 1 litra ładnych liści nasturcji
- 3/4 szklanki zielonego groszku (albo 2 ziemniaki)
- kawałek pora
- mała pietruszka
- sól, przyprawa warzywna, ząbek czosnku
- 1-2 łyżki niedojrzałych nasion nasturcji
Pietruszkę obrać, posiekać, pora pokroić, wrzucić z groszkiem do garnka, zalać wodą (lub bulionem) i gotować, aż warzywa zmiękną. Dorzucić nasiona i liście nasturcji, pogotować 1-2 minuty. Doprawić i zmiksować. (Źródło: Trochę inna cukiernia)
Zupa z nasturcji i bobu:
- 1 -2 l liści nasturcji
- 450 g bobu świeżego lub mrożonego
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 kawałek pora ok 10–15 cm
- 1 kawałek świeżego imbiru
- 1/2 cytryny
- 1 – 2 łyżki oleju kokosowego lub innego oleju
- sól
- pieprz
- czarny sezam (opcjonalnie, do dekoracji)
Bób należy ugotować w osolonej wodzie i obrać. Pora drobno pokroić i podsmażyć na oleju, dosolić i dolać buliony, dodać bobu. Całość miksujemy, dodajemy umyte liście nasturcji oraz starty imbir i sok z cytryny. Blendujemy dalej, aż zupa będzie kremowa. Zblendowaną zupę trzeba jeszcze chwilę gotować. (Źródło: Places and plants)
Twaróg z nasturcją
- biały ser 250 g
- jogurt ok. 100 g
- liście i kwiaty nasturcji
Całość należy zblendować. Liście i kwiaty dodajemy według upodobań - najlepiej dodawać małe ilości i próbować. Nasturcja ma pikantny smak!
Przeciwwskazania do spożywania nasturcji
- zapalenie błony śluzowej żołądka i wrzody żołądka,
- ciąża,
- uczulenie na nasturcję,
- nie powinny jej jeść dzieci.