Ryba w jarzynach
To zdrowe danie można podać zarówno podczas zwykłego obiadu, jak i uroczystej kolacji. Jest proste w przygotowaniu i doskonale smakuje.
składniki:
l kilka filetów dowolnej ryby, może być mrożona
l średniej wielkości marchewka
l 2 małe pietruszki
l 1 średnia cebula
l mały przecier pomidorowy
l tłuszcz do podsmażenia
l przyprawy do smaku
sposób przygotowania:
Warzywa oczyść i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podduś na oliwie lub na maśle. Jeśli trzeba, dodaj trochę wody.
Rybę wrzuć na rozgrzaną patelnię skropioną tłuszczem. Smaż z obu stron tak, żeby była dość miękka, ale się nie rozpadała. Przełóż rybę do innego naczynia, dodaj warzywa. Podduś razem jeszcze parę minut, na koniec wymieszaj z przecierem pomidorowym. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Koszt ok. 8-10 zł
Sałatka z kurczaka z selerem przepis pani Sabiny Wamki z Suchej
składniki:
l 1 cała pierś kurczaka
l 1 słoik selera konserwowego
l 1 puszka ananasów
l 1 puszka brzoskwiń
l 1 paczka rodzynek
l średni słoik majonezu
sposób przygotowania:
Pierś ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i pokroić w kostkę. Pokroić drobno ananasy i brzoskwinie, rodzynki wyparzyć we wrzątku, seler odcedzić. Wszystko razem wymieszać, a na końcu dodać majonez.
Koszt ok. 25 zł
Sabina Wamka
Wątrobianka przepis pana Henryka Rejmaniaka z Białegostoku
składniki:
l 3 kg wątroby wieprzowej
l 1,5 kg słoniny
l 2 cebule
l 4 czerstwe bułki
l 3 stołowe łyżki soli
l łyżeczka czarnego pieprzu
l 2 łyżeczki majeranku
l pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatołowej
sposób przygotowania:
Wątrobę i słoninę należy 3 razy przekręcić przez maszynkę do mięsa. Podczas ostatniego mielenia dodać namoczone i odciśnięte bułki. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać z przyprawami. Nałożyć do słoików, zakręcić i wekować 45 minut od momentu zagotowania. Z podanej porcji mięsa wychodzi 16 średnich słoików wątrobianki.
Koszt ok. 24 zł
Henryk Rejmaniak
Pampuchy drożdżowe przepis pani Alicji Truszkowskiej z Łomży
składniki:
l pół kg mąki
l 5 dag drożdży
l 1,5 szklanki mleka
l 2 jajka
l cukier waniliowy
l 25 dag smalcu
l szczypta soli
l kilka łyżeczek cukru pudru
sposób przygotowania:
Do mąki dodać jajka, cukier waniliowy i sól. Podgrzać mleko. Około 1,2 szklanki ciepłego mleka zalać drożdże i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki wlać gorące mleko i wyrobić ciasto drewnianą łyżką. Następnie dodać wyrośnięte drożdże i ponownie wyrobić ciasto. Odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie, smażyć na gorącym tłuszczu, kładąc ciasto łyżką. Gotowe pampuchy posypać cukrem pudrem.
Koszt ok. 8 zł
Alicja Truszkowska