Przepisy na BOŻE NARODZENIE 2012: Tradycyjna KAPUSTA Z GRZYBAMI. Jak ją ugotować?

2012-12-23 8:53

Kapusty z grzybami nie może zabraknąć na żadnym wigilijnym stole. Świetnie smakuje z ziemniakami i smażonym karpiem. Ale smakosze jedzą nawet samą. Jak przygotować wigilijną kapustę, żeby smakowała całej rodzinie? Sprawdź nasz przepis. Polecamy!

Składniki: 1 kg kiszonej kapusty, 20 dag suszonych grzybów (najlepiej prawdziwki albo podgrzybki), duża cebula, 4 łyżki oleju rzepakowego, 2 liście laurowe, sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Najpierw koniecznie spróbuj kupionej kapusty. Jeśli okaże się bardzo kwaśna, opłucz ją obficie w wodzie i dobrze odciśnij. Następnie drobno posiekaj cebulę a suszone grzyby zalej ciepłą wodą i odstaw na kilka godzin. Po namoczeniu grzyby odsącz i pokój w cienkie paski.
Do garnka włożyć kapustę, posiekaną cebulę, grzyby, liście laurowe, wlać olej rzepakowy. Można też dolać odrobinę wody, w której moczyły się grzyby, żeby ich smak był intensywniejszy. W trakcie gotowania dodać sól i pieprz do smaku. Kapustę trzeba często mieszać, żeby się nie przypaliła. Po około 50 minutach jest gotowa.
Warto ugotować kapustę dzień przed wigilią, bo najlepiej smakuje po kilku godzinach.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki