Zdrowy mózg i mocne serce potrzebują witamin i minerałów, zwłaszcza magnezu i witamin z grupy B. Każdy z tych związków pełni wiele różnych funkcji w organizmie.
Zdrowe serce
Przede wszystkim zarówno magnez, jak witaminy z grupy B regulują ciśnienie tętnicze, a ich niedobór wiąże się między innymi z wyższym ryzykiem wielu chorób, w tym cukrzycy, niewydolności serca, udaru oraz zawału serca.
Mózg i układ nerwowy
Mózg jest jak komputer zarządzający naszym organizmem. Odpowiada za wszystkie funkcje naszego organizmu, tak fizyczne, jak umysłowe. Układ nerwowy zaś, niezwykle złożony i dynamiczny systemem, odpowiada za przekazywanie informacji pomiędzy różnymi częściami organizmu. Związki, które dostarczamy razem ze zróżnicowaną dietą, zwłaszcza magnez i witaminy z grupy B, wspomagają ich pracę. Obecność witamin z grupy B i magnezu jest niezwykle istotna dla utrzymania optymalnej kondycji umysłowej. Witaminy z grupy B, takie jak niacyna (B3), kwas pantotenowy (B5) i pirydoksyna (B6) pomagają m.in. w produkcji neuroprzekaźników, które są niezbędne do komunikacji między komórkami nerwowymi. Są również potrzebne do syntezy DNA, RNA i białek, co jest istotne dla utrzymania prawidłowej struktury i funkcji mózgu. Magnez jest natomiast składnikiem mineralnym, który uczestniczy w ponad 300 reakcjach biochemicznych w organizmie. Ma kluczowe znaczenie dla produkcji energii, syntezy białek oraz neuroprzewodnictwa. Nie powinno więc dziwić, że niedobór tych związków może negatywnie wpływać na naszą wydolność umysłową, koncentrację i ogólną kondycję – mówi Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk kliniczna i autorka bloga zdrowonajedzeni.pl.
Magnez
Jest niezbędny do syntezy neuroprzekaźników, takich jak serotonina czy noradrenalina, które są odpowiedzialne za przekazywanie sygnałów między komórkami nerwowymi i nadzoruje pracę tych komórek. Wpływa na plastyczność mózgu, czyli wspomaga proces uczenia się w każdym wieku. Chodzi o nowe umiejętności – np. nauka języków obcych, obsługi jakiegoś urządzenia, gry w tenisa itp.
Witamina B3 (niacyna)
Bierze udział w przemianach metabolicznych węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów. Uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, rozszerza naczynia krwionośne i obniża poziom cholesterolu. Może wpływać na funkcje poznawcze, pamięć i nastrój.
Witamina B6 (pirydoksyna)
Jest niezbędna do produkcji neuroprzekaźników, takich jak serotonina, dopamina i noradrenalina, które regulują nastrój, emocje i funkcje poznawcze. Jest również potrzebna do syntezy mieliny, czyli osłonki chroniącej nerwy.
Konsekwencje niedoborów witamin i minerałów
Niedobór zarówno magnezu, jak i witamin z grupy B może prowadzić do objawów związanych z układem nerwowym, takich jak drażliwość, niepokój, zaburzenia snu, a nawet drgawki, oraz z układem mięśniowym – osłabienie, szybkie męczenie się czy brak pełnej regeneracji. Mogą również pojawić się objawy sercowe – nadmierne uderzenia serca czy zwiększone ryzyko niewydolności serca. Wraz z wiekiem problemy z niedoborami tych związków często się nasilają, a zapotrzebowanie na niektóre witaminy (m.in. B6) rośnie już po 50. roku życia.
Podstawą jest zróżnicowana dieta
Warto zauważyć, że witaminy z grupy B i magnez nie mogą być zgromadzone w organizmie na zapas. Konieczne jest regularne dostarczanie ich wraz z posiłkami, aby organizm mógł z nich korzystać w razie potrzeby. – mówi Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk kliniczna*. By zapewnić odpowiednią ilość magnezu i witamin z grupy B naszemu organizmowi, nie musimy biec od razu do apteki po tabletki. Wręcz przeciwnie – przede wszystkim zadbajmy o urozmaiconą dietę, która naturalnie dostarczy organizmowi niezbędnych związków.

i
Zwłaszcza, że magnez i witaminy to nie wszystko. Dla zdrowia serca i mózgu istotne jest również włączenie do posiłków roślinnych tłuszczów, błonnika i wielu innych związków oraz picie wody, która zapewni odpowiednie nawodnienie organizmu. Jeśli będziemy spożywać produkty wzbogacane, takie jak np. Żywiec Zdrój Minerals+ dostarczymy organizmowi nie tylko odpowiednie nawodnienie, ale także porcję minerałów i witamin – cztery szklanki (1 litr) pokrywają 75 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminy B3, B5, B6 oraz magnez i cynk. Łatwo dostępnym źródłem magnezu i witamin z grupy B są także orzechy, nasiona, pełnoziarniste produkty zbożowe, owoce morza, warzywa liściaste, mięso, jaja, nabiał. Regularne spożywanie tych produktów wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz pracę serca.
Partnerem materiału jest Żywiec Zdrój

i
Bibliografia:
- Ma J, Folsom AR, Melnick SL i wsp. Associations of serum and dietary magnesium with cardiovascular disease, hypertension, diabetes, insulin and carotid arterial wall thickness: the ARIC study. Atherosclerosis Risk in Communities Study. J Clin Epidemiol. 1995;48:927-40.
- Jankowski J, Jabłecka A. Rola magnezu w chorobie niedokrwiennej serca. Farm Wsp. 2008;1:152-5.
- Baltrusch S. The Role of Neurotropic B Vitamins in Nerve Regeneration. Biomed Res Int. 2021 Jul 13;2021:9968228.
- Jarosz M., Rychlik E, Stoś K, Charzewska J, Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020
*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 Kj/2000 kcal). Butelka 1,2 L zawiera 4,8 porcji. Dla przeciętnej osoby dorosłej: 4 porcje (1L) pokrywają 75% dziennej RWS witamin B3, B5, B6 oraz magnezu i cynku. Nie należy przekraczać dziennej RWS. Indywidualne zapotrzebowanie na składniki odżywcze może się różnić w zależności od wieku, płci i stanu fizjologicznego. Ważna jest zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia.