Łukasz Toczek, szef kuchni Pałacu Prymasowskiego i Focaccia Ristorante: Tradycja, suto zastawiony stół i zapachy

2014-12-01 3:00

Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z ciepłem domowego ogniska i suto zastawionym stołem. Kolacja powinna składać się z tradycyjnych potraw.

Tego dnia na stole króluje aromatyczny czerwony barszcz z uszkami oraz pierogi z kapustą czy kapusta z grzybami. Niezastąpione są również dania z ryb, jak smażony karp czy ryba po grecku, śledź. Wigilijna kolacja to także dania podawane na słodko, do moich ulubionych należą placuszki drożdżowe posypane cukrem pudrem. Polecam również makowiec i pyszne pierniczki z cynamonem.

Gwiazdka to również zapachy. Jak żadnego innego dnia pięknie pachnie w domu siano, a z kuchni rozchodzą się apetyczne zapachy.

rpk

Barszcz wigilijny

Składniki:

garść suszonych grzybów

2 szkl. zimnej wody

2 liście laurowe

6 ząbków czosnku

10 średnich buraków

4 l wywaru z warzyw (marchew, cebula, pietruszka, por)

2 łyżki majeranku

10 ziaren czarnego pieprzu

4 ziarna ziela angielskiego

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

5 łyżek soku z cytryny

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

wykonanie:

Grzyby opłucz, zalej wodą, zostaw na noc. Ugotuj do miękkości (ok. 20 min) z liśćmi laurowymi i czosnkiem. Buraki owiń folią aluminiową, piecz na blasze ok. 2 godz. w 160°C. Wyjmij z folii, obierz, zetrzyj grubo na tarce. Do wrzącego wywaru z warzyw dodaj majeranek, pieprz, ziele angielskie, natkę, buraki. Dopraw, zagotuj. Gotuj 3-4 min, zdejmij z ognia, wkrop sok z cytryny. Odcedź. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Połącz z wywarem z grzybów, kilka grzybków zostaw w zupie.

Zobacz też: Najlepsze pomysły na świąteczne prezenty!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki