WIELKANOC 2012. Jak wybrać dobrą BIAŁĄ KIEŁBASĘ

2012-04-05 9:10

Bez białej kiełbasy trudno sobie wyobrazić wielkanocne śniadanie. Smakuje wybornie podana do żurku i jako samodzielne danie - parzona lub pieczona, z tartym chrzanem i kromką chleba. Niestety, producenci tego specjału stosują różne technologiczne sztuczki, aby wyprodukować wyrób tani, ale nie zawsze smaczny i zdrowy.

W okresie przedświątecznym, gdy zapotrzebowanie na białą kiełbasę rośnie, masarnie obniżają jakość, oferując produkt tylko pozornie przypominający ten wielkanocny przysmak. Jak uniknąć kulinarnej wpadki podczas świąt?

- Kluczową sprawą jest wysoka jakość mięsa użytego do wyrobu białej kiełbasy. Zbyt tania kiełbasa od razu jest podejrzana - ostrzega Wiesława Wiszniewska (52 l.) z firmy Garmażeria Staropolska Lech w Białymstoku (woj. podlaskie). Warto też uważnie czytać etykiety na opakowaniach. W składzie kiełbasy nie może przeważać tłuszcz, woda i przyprawy. A może warto samemu przygotować białą kiełbasę na święta? To nie jest trudne.

Cechy dobrej kiełbasy białej

- Surowa biała kiełbasa ma kolor... szary, jeśli jest zbyt biała, może zawierać sztuczne barwniki i ulepszacze;

- Mięso nie powinno być zbyt mocno rozdrobnione. Niektórzy producenci w ten sposób ukrywają nadmierną ilość tłuszczu, skórek i wody;

- Kiełbasa w dotyku nie może być lepka;

- Zbyt silny aromat ziół i przypraw może świadczyć o próbie zamaskowania nieświeżości mięsa,

- Flak musi być wykonany z naturalnego jelita wieprzowego;

- Mięso we flaku nie powinno być ciasno upchane;

- Bardzo niska cena kiełbasy może świadczyć o użyciu mięsa słabej jakości, nastrzykiwanego solą fizjologiczną, z dodatkiem nadmiernej ilości tłuszczu i wody.

Przepis na domową białą kiełbasę:

Chuda wieprzowina z łopatki - 700 g. Chuda wieprzowina z szynki - 200 g. Wołowina - 100 g. Jelito naturalne. Czosnek, sól, pieprz, majeranek. Wszystkie rodzaje mięsa grubo zemleć, dodać przyprawy, szklankę wody i starannie wymieszać. Napełniać flak mięsem niezbyt ciasno, formując kiełbasy długości ok. 10 cm. Aby biała kiełbasa była soczysta, nie należy jej gotować - wystarczy przez kilka minut parzyć we wrzątku, by nie wyciekł z niej tłuszcz i woda. Kiełbasę moż-na też upiec w piekarniku.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki