Zrób idealnego pączka w tłusty czwartek

2013-02-07 11:35

Jeszcze ciepły, słodki i pachnący, z pyszną konfiturą różaną... Pączek na tłusty czwartek musi być idealny! Mistrzowie sztuki cukierniczej tylko nam zdradzili swoje największe sekrety przyrządzania

właśnie takich pączków. Specjalnie dla naszych Czytelników swoje specjały usmażyli Krzysztof Kopciński (38 l.), mistrz cukierniczy z warszawskiej restauracji Roberta Sowy "Sowa

& Przyjaciele", oraz Jan (30 l.) i Jakub (28 l.) Kuroniowie według przepisu ich śp. ojca Macieja (†48 l.).

Przepis Krzysztofa Kopcińskiego (38 l.) z "Sowa & Przyjaciele"

Składniki: 500 ml mleka 3,2 proc. * 220 g cukru kryształ * 125 g masła o temperaturze pokojowej * 7 żółtek o temperaturze pokojowej * 100 g drożdży * cukier puder * konfitura różana * 1500 g mąki pszennej

Przygotowanie: Mleko podgrzać do 27 stopni Celsjusza, odstawić z ognia, dodać drożdże i cukier. Wymieszać, dodać 400 g mąki pszennej typ 500, mieszać, przykryć gazą i odstawić na 15 minut w ciepłym miejscu - ciasto musi w tym czasie podwoić objętość. Dodać żółtka, mieszając w robocie kuchennym, stopniowo dodać mąkę, na końcu masło w temperaturze pokojowej. Podzielić ciasto na kulki po 60 g, zrobić w nich dziurki, wypełnić je konfiturą i zakleić. Położyć na desce z pergaminem. Przyciskać pączki drugą deską i odstawić do wyrośnięcia. Smażyć

na smalcu w temperaturze 175 stopni Celsjusza.

Jedna strona pączka powinna być ciemniejsza

od drugiej. Posypać cukrem pudrem.

Przepis Jana (30 l.) i Jakuba (28 l.) Kuroniów

Składniki: 500 g mąki * 100 ml mleka * 250 ml śmietany 30 proc. * 8 jajek * 25 ml spirytusu * 100 g cukru * cukier wanilinowy * 150 g masła * 60 g drożdży * szczypta soli * 250 g konfitury lub bitej śmietany do nadzienia * 1 łyżeczka skórki z cytryny * cukier puder do posypania lub lukier ponczowy z 2 łyżkami posiekanej, smażonej skórki pomarańczowej * ok. 750 g smalcu do smażenia

Przygotowanie: Wymieszać letnie mleko, łyżkę cukru, roztarte drożdże i 100 g mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać do miski. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Śmietankę lekko podgrzać. Połączyć rozczyn, mąkę, śmietankę, cukier wanilinowy, roztopione i schłodzone masło, spirytus, sól. Można dodać drobno startą skórkę z cytryny. Ciasto wyrabiać, aż będzie lśniło i odchodziło od ręki. Odstawić przykrytą miskę z ciastem w ciepłe miejsce. Gdy zaczyna rosnąć, nabierać równe porcje i robić płaskie krążki. Na środek każdego nakładać nadzienie, zalepić i robić kulki. Ułożyć na stolnicy, przykryć i czekać, aż podwoją objętość. Wrzucić na smalec

rozgrzany w rondlu, by swobodnie pływały. Przewracać, gdy się podsmażą,

potem odsączać z tłuszczu, posypać cukrem pudrem lub lukrować

i posypać skórką pomarańczową.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki