Polskie pierogi z Pensylwanii podbijają stany

2012-12-19 3:00

Bez pierogów z kapustą, ruskich czy z grzybami nie wyobrażamy sobie świąt. Ale okazuje się, że nie tylko Polacy rozkochali się w tych świątecznych specjałach. Coraz więcej Amerykanów podczas świątecznej wieczerzy również się nimi zajada. Ponad połowę całej świątecznej produkcji pierogów sklejonych w polskiej wytwórni w Pensylwanii kupują właśnie Amerykanie.

Tuż przed świętami wytwórnia pierogów Grandma's Cuisine w Pensylwanii sprzedaje 20 tysięcy tuzinów różnego rodzaju pierogów. To około dziesięciu razy więcej niż zazwyczaj.

Amerykanie kupują wcześniej

- To jest niesamowite, że Amerykanie pokochali nasze tradycje. W Pensylwanii, gdzie prowadzę wytwórnię, moje pierogi są już prawdziwą legendą - chwali się Alfred Lemański, właściciel Grandma's Cuisine, który od lat dba o zachowanie tradycyjnych potraw na emigracji. Jak dodaje, stali amerykańcy klienci są zachwyceni polskimi wyrobami. - Najbardziej do gustu im przypadły pierogi ruskie. Mówią, że takich pyszności nie jedli nigdy wcześniej - opowiada.

Jak mówi, Amerykanie - mimo zabiegania - planują dużo wcześniej, jakie potrawy trafiają na ich świąteczne stoły. Dlatego kupują pierogi kilka tygodni przed świętami. - Wkładają je do zamrażarki, a tuż przed podaniem na stół tylko wrzucają na wrzątek - opowiada Lemański.

Polacy za to kupują wszystko na ostatnią chwilę.

Jaka jest tajemnica pierogów z Pensylwanii? Zdaniem speców z Grandma's Cuisine, najważniejszym elementem udanych pierogów jest dobre miękkie ciasto i to waśnie ono sprawia najwięcej kłopotu niemal każdej pani domu.

Sekret ciasta

Tuż przed wieczerzą wigilijną właściciel wytwórni zdradza nam sekret, jak zrobić wyborne ciasto na pierogi.

- Najważniejszym składnikiem, jaki musimy dodać do ciasta, jest kwaśna śmietana. To właśnie dzięki niej ciasto będzie pulchne, delikatne i miękkie. Tu w Stanach możemy najlepszą konsystencję otrzymać, mieszając kremową śmietanę z mlekiem - mówi Lemański.

Jeśli chodzi o farsz, to wszystko zależy od indywidualnych upodobań każdego klienta.

- My produkujemy bardzo różne rodzaje pierogów. Oprócz tych tradycyjnych ruskich czy z kapustą i grzybami mamy również pierogi z ziemniakami i cebulką, z serem białym i słodką kapustą, grzybami i ziemniakami oraz pierogi na słodko z truskawkami i jagodami - opowiada Lemański.

Warto podkreślić, że w wytwórni w Pensylwanii do farszu stosowane są tylko polskie suszone grzyby.

- Każdego roku sprowadzamy pachnące polskie suszone grzyby. To właśnie one dają nam gwarancję niepowtarzalnego smaku świątecznych pierogów - kończy Lemański.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki