Romantyczna kolacja w czasach zarazy. Szklana restauracja ochroni przed koronawirusem [ZDJĘCIA]

2020-05-14 18:37

Od najbliższego poniedziałku w Polsce znów będzie można korzystać z usług w barach, restauracjach oraz kawiarniach. Będzie to jednak możliwe przy zachowaniu podwyższonych wymogów sanitarnych. Ciekawy pomysł na bezpieczną i romantyczną kolację proponują restauratorzy w Amsterdamie. Klienci zamówione posiłki spożywać mają w szklanych domkach. Z kolei mieszkańcy Kalifornii mogą napić się piwa przy barze, przy którym stworzono specjalne boksy, oddzielające ich od pozostałych biesiadników.

Podczas środowej konferencji prasowej premiera Mateusza Morawieckiego oraz ministrów Łukasza Szumowskiego i Dariusza Piontkowskiego zapowiedziano trzeci etap odmrażania gospodarki. Jego częścią jest otwarcie restauracji. Wiele osób jednak zastanawia się, czy jest to w pełni bezpieczne w związku ze wciąż trwającą epidemią COVID-19. Restauracja z Amsterdamu znalazła sprytny sposób na utrzymanie dystansu między gośćmi. Właściciel "Mediamatic Eten" ustawił specjalne szklane instalacje, które przypominają szklarnie. Tam tez klienci mogą bezpiecznie delektować się zamówionym przez siebie posiłkiem bądź trunkiem. Co równie ważne, to że w środku przebywać mogą maksymalnie dwie osoby, a zamówienia podawane są na długich tackach, aby można je wsunąć na stolik bez konieczności wchodzenia kelnera do szklanego domku. 

ZOBACZ TEŻ: BGK bada sytuację MŚP – ponad połowa już korzysta z tarczy antykryzysowej

Aby móc funkcjonować w nowej rzeczywistości, na ciekawy pomysł wpadł również właściciel jednego z barów w Kalifornii w USA. Klienci, którzy pragną napić się piwka w pubie, mogą śmiało rozgościć się przy barze. Wzdłuż lady postawiono specjalne przegrody, aby odseparować klientów od innych gości i zapewnić im bezpieczeństwo. Na podobny pomysł zdecydował się popularny punkt śniadaniowy w Ohio. Pracownicy "Twisted Citrus" zainstalowali przezroczyste szyby między stołami, aby oddzielić gości podczas spożywania posiłków. Niektóre amerykańskie restauracje rozważają modernizację systemów ogrzewania i klimatyzacji, instalowanie automatycznych drzwi, a nawet osobne wejścia i wyjścia, aby goście nie musieli mijać się w drzwiach. Czas pokaże, czy ze względu na doświadczenie pandemii restauracje będą się teraz prześcigać w przebudowie lokali, tak by jak najbardziej oddzielić od siebie swoich gości.

Nowe wymogi i zalecenia dla gastronomii

  • limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2);
  • dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
  • zachowanie 2 m odległości między stolikami. Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
  • zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
  • noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego. Goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach.

SPRAWDŹ TAKŻE: Analiza Instytutu Staszica: Jak sfinansować polskie inwestycje w infrastrukturę i wygrać z kryzysem

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki