Wielkanoc. Święta kiełbasą silne

2013-03-29 3:00

Wczoraj było o polskiej miłości do bab - królowych wielkanocnych stołów. Dziś, wraz z polonijnymi wędliniarzami i właścicielami sklepów przedstawiamy świątecznego króla - kiełbasę i jego wielkanocny dwór: pasztety, żurki, szynki, drób i pieczywo...

O to, żeby Polonusom przed świętami nie zabrakło prawdziwej polskiej kiełbasy, również tej najbardziej świątecznej - białej, dbają między innymi właściciele sklepu European Delicatesen przy Metropolitan Ave. na Middle Village.

- Każdego roku prawdziwym hitem świątecznym jest oczywiście biała kiełbasa, którą sami robimy - mówi Barbara Żebrowska, właścicielka. Jej sklep słynie również z wielkanocnego pasztetu z jajem. - Nie tylko wspaniale smakuje, ale również pięknie wygląda, gdy go przekroimy - dodaje. Święta to też aromatyczny żurek.

- Według staropolskiej tradycji przygotowujemy go z zakwasu, który nastawiamy dużo, dużo wcześniej przed świętami. Dodając do niego sukcesywnie odpowiednie przyprawy, mamy gwarancję niesamowitego smaku. Tego typu zakwas sprzedajemy jedynie na specjalne zamówienie - zdradza nam pani Barbara.

Jak słyszymy od właścicieli sklepów, zabiegana nowojorska Polonia w okresie przedświątecznym docenia ich inwencję i to na nich przerzuca w dużej mierze przygotowanie świątecznych potraw.

- Nie wyobrażam sobie świąt bez zakupów w polskich sklepach. Tu, na emigracji, wszyscy liczymy na smak polskich dań. I trzeba przyznać, że mamy w czym wybierać - mówi nam Marysia z Middle Village.

Oprócz tradycyjnych potraw jest kilka świątecznych nowości. - Dużym powodzeniem cieszy się szynka nadziewana goździkami oraz kaczka z żurawinami. To prawdziwe rarytasy - mówi nam pani Barbara.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki