Anemia - gdy źle przyswajamy żelazo

i

Autor: archiwum poradnikzdrowie.pl Na anemię jedz szpinak i buraki

Dieta w anemii

2018-09-21 13:25

Bardzo ważny w leczeniu anemii jest sposób odżywiania. Dieta w niedokrwistości powinna być bogata w żelazo oraz kwas foliowy. Te dwa składniki szybko poprawią wyniki krwi pacjenta. 

Anemia charakteryzuje się zbyt małą ilością czerwonych krwinek lub hemoglobiny we krwi. Najczęstsza przyczyna choroby to niedobory żelaza i witaminy B12.

Co jeść, by poczuć się lepiej?

  • Jedz potrawy bogate w żelazo, czyli ryby, mięso (przede wszystkim podroby, wątrobę i nerki), żółtka jaj i zielone warzywa. Pamiętaj, że żelazo zawarte w mięsie jest dużo lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze źródeł roślinnych.
  • Warto też jeść dużo sałaty, szpinaku, cukinię, natkę pietruszki, ziemniaki, szczypior. Szczególnie bogate w żelazo są warzywa strączkowe (groch, biała fasola, soja) i suszone owoce.
  • Uważaj na to, co pijesz. Herbata na przykład utrudnia przyswajanie żelaza. Lepiej więc wybrać wodę albo sok warzywny- z buraków, czy marchwi.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze artykuły