INDEKS GLIKEMICZNY: co to jest? Od czego zależy indeks glikemiczny?

i

Autor: Photos.com Indeks glikemiczny (IG)  to pojęcie, które może pojawić się zarówno w opisie diety odchudzającej jak i przy jadłospisie cukrzyka. Co to jest indeks glikemiczny (IG)?

Obniż indeks glikemiczny posiłków!

2019-03-22 9:45

Co i rusz pojawia się moda na nową dietę. Raz rezygnujemy z glutenu, innym razem z nabiału… Są też tacy, którzy przekonują do jadłospisu opartego na jednym produkcie. W tym gąszczu istnieją też takie, które rekomendują lekarze. Jedną nich jest dieta o niskim indeksie glikemicznym. Specjalny plakat, który pomoże Ci schudnąć, już 25 marca tylko z „Super Expressem”!

Nie tylko dla cukrzyków

Dieta bazująca na produktach o niskim indeksie glikemicznym stosowana jest u chorych na cukrzycę, insulinooporność, a także w profilaktyce chorób serca i nowotworów. Produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG) na dłużej zapewniają poczucie sytości i hamują napady głodu. Poza tym stabilizują poziom insuliny, a nadmierne wydzielanie tego hormonu sprzyja tyciu. Ten sposób odżywiania z powodzeniem sprawdzi się jednak u wszystkich! Dieta o niskim IG oparta jest na produktach naturalnych, dlatego gwarantuje dobre samopoczucie i pomaga w walce z nadwagą.

Regularne posiłki

Decydując się na dietę o niskim IG w pierwszej kolejności musisz wyłączyć z jadłospisu żywność wysoko przetworzoną, m.in. słodycze, dania gotowe, produkty z białej mąki, a także ziemniaki i słodkie napoje. Bardzo ważne jest, by posiłki spożywać regularnie. Zbyt długie przerwy między nimi powodują znaczny spadek poziomu cukru. Jedząc 4-5 razy dziennie, nie narażasz się na pokusy.

Specjalny plakat, który pomoże Ci schudnąć, już 25 marca tylko z „Super Expressem”! Do kupienia w kioskach i salonikach prasowych

Podstawą w komponowaniu diety o niskim IG jest indeks glikemiczny. To on decyduje o wpływie spożywanego posiłku na poziom cukru we krwi. Produkty dzielą się na trzy rodzaje: o niskim, średnim i wysokim IG. Im wskaźnik wyższy, tym większe będą wahania cukru we krwi, a to oznacza wzrost wagi. Z kolei produkty o niskim IG powodują, że po ich zjedzeniu cukier nie „podskakuje”. Warto też pamiętać, że im dłużej gotujemy (np. ziemniaki czy marchew), tym wyższy indeks.

IG – klasyfikacja:

produkty o niskim IGponiżej 55

produkty o średnim IGw przedziale 55-70

produkty o wysokim IGpowyżej 70

Więcej praktycznych porad i tabele z IG produktów znajdziesz na plakacie!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze artykuły