Przefiltrowana woda – bezpieczeństwo i niepowtarzalny smak

2019-09-17 8:57 Materiał Partnerski
Przefiltrowana woda – bezpieczeństwo i niepowtarzalny smak
Autor: Materiały Prasowe

W środę 28 sierpnia tego roku mieszkańcy Warszawy wstrzymali oddech. W wyniku awarii dwóch kolektorów do rzeki zaczęły przedostawać się nieoczyszczone ścieki komunalne. Na szczęście ten niekontrolowany zrzut miał miejsce poniżej wszystkich ujęć wody, jak zapewnił prezydent Warszawy Rafał Trzaskowski.

Choć nie należy umniejszać skali, jaką osiągną szkody dla środowiska, mieszkańcy Warszawy nie muszą obawiać się skażenia wody wodociągowej. Nim woda trafi do naszych domów jest ona poddawana filtracji, ozonowaniu i dezynfekcji. Na czym właściwie polega pierwszy etap oczyszczania wody?

Mechanizm filtracji

Filtracja to jeden z etapów uzdatniania wody. W wyniku samoistnych reakcji zachodzących w wodzie mogą wytrącić się osady, niekiedy zmienia się zabarwienie i zapach wody. Filtrowanie wody z kranu pozwoli przywrócić jej smak, a także usunie zanieczyszczenia mechaniczne i chemiczne. Filtracja w przypadku oczyszczania wody w stacji uzdatniania polega na przepuszczeniu wody przez zestaw filtrów: żwir i piasek filtracyjny, które zatrzymują zanieczyszczenia. Oprócz tego odbywa się tam również pochłanianie zanieczyszczeń przez węgiel aktywny, stosowany także we wkładach do dzbanków i butelek filtrujących wodę.

Przefiltrowana woda – bezpieczeństwo i niepowtarzalny smak
Autor: Materiały Prasowe

Filtracja i jej zalety

Dzięki filtracji z wody usuwane są związki żelaza i manganu, wapń i magnez, chlor, osad z rdzy, piasku czy szlamu, metale ciężkie, fenole czy fluor – przy filtrach wykorzystujących mechanizm odwróconej osmozy, jak ma to miejsce w przypadku marki Aquaphor. Odwrócona osmoza to filtracja, w której woda pod ciśnieniem przepływa przez półprzepuszczalną membranę, zatrzymującą rozpuszczone zanieczyszczenia. Przefiltrowana woda nie tylko apetyczniej wygląda, ale tez lepiej smakuje. Wyeliminowanie wszelkich zanieczyszczeń z wody pitnej korzystnie wpłynie na nasze zdrowie, jak też pozwoli na dłuższą eksploatację naczyń.

Aquapohr – lepsza jakość kranówki

Na temat kranówki krąży wiele mitów. Wiele osób twierdzi, że można ją pić dopiero po przegotowaniu i że jest uboga w składniki mineralne. Codzienne badanie parametrów wody pokazuje coś zgoła odmiennego – woda jest bogata w magnez i wapń, które korzystanie wpływają na nasze zdrowie. Zgodnie z restrykcyjnymi normami krajowymi i europejskimi wodę można pić bezpośrednio z kranu. Aby woda z kranu smakowała jeszcze lepiej, dobrym rozwiązaniem może być filtr nakranowy, podróżny lub instalacja zamontowana pod zlewem. Produkty znanych i cenionych firm, m.in. marki Aquapohr, ograniczają ilość zanieczyszczeń nawet do 0,1 mikrona.

Zamiast kupować napoje w plastikowych butelkach, możemy pić krystalicznie czystą wodę – i to we własnym domu!