czekoalda, depresja

i

Autor: East News

Ten jeden produkt wystarczy, aby zapobiec depresji

2019-10-23 8:48

Depresja najczęściej dotyka nas w okresie jesienno-zimowym, kiedy dni są coraz krótsze. Naukowcy z Londynu odkryli, że jeden smakołyk, który uwielbia większość z nas, może skutecznie zapobiegać pojawieniu się u nas depresji i wahań nastroju. O co chodzi?

Chyba nie ma osoby na świecie, która nie lubi czekolady. A to właśnie o jej właściwościach antydepresyjnych informują naukowcy z Uniwersytetu Londyńskiego. Jakiś czas temu przeprowadzili badania nad związkiem między ilością spożywanej czekolady a wystąpieniem depresji. Okazuje się, ze osoby, które jedzą ją regularnie znacznie rzadziej zapadają na depresję i zmiany nastrojów. Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie "Depression and Anxiety". Jest oczywiście pewien haczyk. Otóż takie właściwości wykazuje jedynie gorzka czekolada. W związku z tym czekolada biała i mleczna nie wykazały równie pozytywnego wpływu na zdrowie i samopoczucie, jak ta z wysoką zawartością kakao. Antydepresyjne właściwości czekolady to zasługa substancji psychoaktywnych zawartych w słodkiej przekąsce. Zdaniem naukowców wywołują one uczucie euforii podobne jak po marihuanie. 

Sonda
Jaką czekoladę lubisz najbardziej?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze artykuły