Korniszony pani Marianny Ż. [PRZEPIS] - propozycja naszej czytelniczki

2013-07-18 13:30

Korniszonykoszt: 5 zł Składniki: 2 kg małych ogórków, na jeden słoik ogórków: 3 ziarnka pieprzu, 3 ziarnka ziela angielskiego, 10 ziarenek gorczycy, 0,5 ząbka czosnku, kawałeczek korzenia chrzanu, gałązkę kopru

Pani Marianna z Pomiechówka postanowiła podzielić się z czytelnikami swoim przepisem na korniszony. Sezon na przetwory trwa, dlatego warto wypróbować jak najwięcej przepisów, aby odkryć swój ulubiony smak ogórków.

>>> Więcej przepisów na domowej roboty przysmaki

Zalewa: 2 szklankę octu 6 proc., 4 szklanki wody, 2 łyżki soli, 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania: Na dno słoika wrzucamy przyprawy, ciasno układamy umyte uprzednio ogórki, dolewamy zalewę i zakręcamy słoik. Pasteryzować gotując ok. 15 min. na wolnym ogniu. Po wystygnięciu położyć słoiki dnem do góry i sprawdzić, czy nie ciekną.

>>> Przepisy Czytelników

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki