Przepisy na przetwory: Wino z winogron

2011-09-03 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczne wino z winogron. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednej butelki wina.

Wino z winogron
Koszt: 70 zł

Składniki: 10 kg winogron, 4,6 kg cukru, 7 litrów wody, ewentualnie drożdże winiarskie Tokay, pożywka

Sposób przygotowania: Dojrzałe winogrona obrać z ogonków. Nie wolno ich płukać ponieważ winogrono posiada na skórce naturalne drożdże. Grona trzeba rozgnieść i papkę wlać do gąsiora. Zagotować wodę z cukrem i ostudzony syrop wlać do gąsiora. Dodać drożdże i odstawić na 6 tygodni do sfermentowania. Gdyby fermentacja się jednak nie rozpoczęła, po 2 dniach należy dodać rozrobione drożdże winiarskie. Wyklarowane wino zlać do butelek i zakorkować.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki