Se.pl styl życia przepisy kulinarne Przepisy na przetwory: Wino z winogron

Przepisy na przetwory: Wino z winogron

03.09.2011, godz. 02:00 / aktualizacja 28.09.2013, godz. 11:48
Sylwester w Hiszpanii? Tylko z winogronami
foto: Jupiterimages

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczne wino z winogron. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednej butelki wina.

Wino z winogron
Koszt: 70 zł

Składniki: 10 kg winogron, 4,6 kg cukru, 7 litrów wody, ewentualnie drożdże winiarskie Tokay, pożywka

Sposób przygotowania: Dojrzałe winogrona obrać z ogonków. Nie wolno ich płukać ponieważ winogrono posiada na skórce naturalne drożdże. Grona trzeba rozgnieść i papkę wlać do gąsiora. Zagotować wodę z cukrem i ostudzony syrop wlać do gąsiora. Dodać drożdże i odstawić na 6 tygodni do sfermentowania. Gdyby fermentacja się jednak nie rozpoczęła, po 2 dniach należy dodać rozrobione drożdże winiarskie. Wyklarowane wino zlać do butelek i zakorkować.

REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: