Zobacz jak władza PIJE i ŻRE za nasze! Afera taśmowa.

2014-06-28 23:11

Przekąska za 69 zł, danie główne za niemal 100 złotych, a to wszystko popijane winem za 820 zł? Za taki obiad zapłacili wszyscy Polacy. Mimo że go nawet nie powąchali. A to dlatego, że takie frykasy zamawiają sobie na nasz koszt ministrowie rządu Donalda Tuska (57 l.). Tylko jeden obiad Radosława Sikorskiego (51 l.) i Jacka Rostowskiego (63 l.) kosztował nas 1352 zł!

Po co spotkać się w ministerstwie, skoro można pójść do jednej z najdroższych restauracji w Warszawie? Po co zamówić zwykłe danie obiadowe w resortowej stołówce, skoro można wybrać najbardziej luksusowe frykasy z menu, a wszystko popić winem, którego cena wynosi tyle, ile niektórzy Polacy mają na życie na cały miesiąc? Takich dylematów nie mają choćby Radosław Sikorski, szef MSZ, i Jacek Rostowski, były minister finansów. Panowie umówili się w restauracji "Amber Room" i od razu zaczęli dogadzać swoim kubkom smakowym.

- Ach, zaszaleję - stwierdził Sikorski i zamówił zupę z dyni i krwistą polędwice wołową. - Z dziesięć lat królika nie jadłem - cieszył się Rostowski, gdy wybrał comber z tego mięsa. Na stół wjechało też foie gras, czyli wątróbki ze specjalnie hodowanych gęsi, a do tego oczywiście wino. Ale nie byle jakie. Butelka trunku dla ministrów kosztuje w knajpie... 820 zł!

O swoje podniebienie dbają też wicepremier Elżbieta Bieńkowska i szef CBA Jacek Wojtunik. Oboje zdecydowali się na rybę, której porcja kosztuje niemal 100 zł, a do rybki - co jest w zwyczaju ministrów Tuska - musiało być wino. Za obiad pani wicepremier zapłaciło ministerstwo aż 822 zł. Podobne kwoty widniały na rachunkach pozostałych polityków, którzy zostali nielegalnie nagrani. Teraz wiadomo, na co idą pieniądze podatników.

Zobacz: SLD chce prześwietlić wydatki rządu na WINO

Menu Jacka Rostowskiego i Radosława Sikorskiego:

dwa kieliszki szampana

zupa z dyni 28 zł

krwista polędwica wołowa 89 zł

foie gras 69 zł

comber z królika 88 zł

wino Pomerol 820 zł

dwa kieliszki porto 84 zł

suma 1352,25 zł

Płaciło Ministerstwo Spraw Zagranicznych, czyli Ty podatniku.

Menu Marka Belki, Bartłomieja Sienkiewicza i Sławomira Cytryckiego

rzodkiewki piklowane

grillowany kozi ser ze szparagami

carpaccio z mlecznej jagnięciny

z prażonymi kaparami

3 porcje łososia wędzonego

policzki wołowe z sosem porto

ogony wołowe

got. ośmiornica z przegrzebkiem

wódka, wino

suma 1435 zł

Płacił Narodowy Bank Polski, czyli Ty podatniku.

Menu Elżbiety Bieńkowskiej i Pawła Wojtunika

deska serów

chłodnik

opiekany filet z halibuta

białe wino

suma 822 zł

Płaciło Ministerstwo Infrastruktury i Rozwoju, czyli Ty podatniku.

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki