Przepisy na ŚWIĘTA 2012: KAPUŚNIACZKI zamiast pierogów z kapustą? Wypróbuj SPRAWDZONY PRZEPIS

2012-12-24 12:32

A może w tym roku zaskoczysz całą rodzinę i zamiast pierogów zaserwujesz na Wigilię pyszne kapuśniaczki? Warto czasami lekko zreformować świąteczne menu i wypróbować coś nowego. Oczywiście, jesli nie zabraknie nam czasu można nie zamieniać dania wigilijnego nowym tylko na stole postawić oba. Będzie wiadomo, które danie wygrało w rodzinnym rankingu na świąteczne smaki. Spróbuj - mamy sprawdzony przepis na przepyszne kapuśniaczki.

Na początku zastrzegamy, że kapuśniaczki są dość praco- i czasochłonne. Ale naprawdę warto włożyć trochę wysiłku, bo efekt ucieszy nawewt najbardziej wybredne podniebienia. Z poniższego przepisu przygotujemy około 50 sztuk kapuśniaczków.

Składniki na nadzienie: 1 kg kapusty kiszonej, 2 średniej wielkości cebule, 30 dag pieczarek, sól, pieprz, tłuszcz.

Składniki na ciasto: 50 dag mąki pszennej, 15 dag margaryny, 6 dag drożdży, 2 jajka, 2 żółtka, pół szklanki kwaśnej śmietany, 2 łyżki mleka, cukier i sól do smaku

Przygotowanie farszu:
Kapustę ugotować (ale ni epowinna być bardoz miękka), ostudzić i dokładnie odcisnąć z niej wodę. Cebule pokroić w kostkę, i zeszklić na tłuszczu. Na patelnię wrzucić jeszcze pokrojone drobno pieczarki i kilka minut dusić. Potem kapustę połączyć z pieczarkami, doprawić do smaku solą i pieprzem i jeszcze chwile podsmażyć.

Przygotowanie ciasta:
Rozkruszyć drożdże i wrzucić do naczynia razem z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia.
Posiekać w kostkę margarynę i wymieszać z resztą mąki, dodając sól, całe jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Wszystko porządnie wymieszac i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić je do wyrośnięcie,
Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Wzdłuż brzegu ciasta rozłożyć farsz i zwinąć wszystko tworząc rulon. Teraz można już odkrajać kapuśniaczki (wielkość dowolna, ale mniejsze łatwiej jeść). Każdy kawałek dobrze skleić na brzegach. Kapuśniaczki ulożyć na natłuszczonej blaszce i zostawic w ciepłym miejscu na kwadrans, żeby trochę podrosły.
Przed pieczeniem można jeszcz natrzeć kapuśniaczki roztrzepanym białkiem, żeby ładnie się zarumieniły. Piec w temp. około 180-200 stopni, aż nabiorą złotego koloru.

CZYTAJ WIĘCEJ: WSZYSTKO O BOŻYM NARODZENIU 2012

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki