Masło Jabłkowe będzie promować Gorzów! Jak je zrobić? [AUDIO]

2019-10-25 16:05

Rozstrzygnięto konkurs na Gorzowski Słoik Jabłkowy. Zwycięski przepis przygotowała Ewa Pietrzak. Głównym składnikiem jest reneta landsberska. Przysmak smakował fachowcom oraz mieszkańcom, którzy mogli spróbować go podczas plenerowego finału.

gorzowski słoik 1

i

Autor: Bartłomiej Nowosielski/gorzow.pl/ Materiały prasowe Masło jabłkowe wygrało konkurs.

Receptura została wybrana z trzech propozycji, które jako najlepsze uznali znani gorzowscy kucharze. W piątkowe przedpołudnie (25.10) na rynku na gorzowskim Zawarciu przygotowali masło jabłkowe, słono-słodki miks landsberski i dżem dobry kawowo-jabłkowy.

- Mieliśmy spory problem jako eksperci, bo każdy z przysmaków jest niezwykle smaczny i ciekawy w formie. Wsparci głosami mieszkańców wybraliśmy masło jabłkowe. - podkreślił Paweł Salamon, jeden z kucharzy.

- Przysmak będzie promować Gorzów – mówi Marta Liberkowska, dyrektor Wydziału Promocji UM:

By przygotować masło potrzebne są jabłka renety, cynamon, brązowy cukier, gałka muszkatałowa, ziele angielskie, cukier puder, sok z cytryny, cydr jabłkowy i odrobina soli. Zwyciężczyni otrzymała szybkowar.

gorzowski słoik 2

i

Autor: Bartłomiej Nowosielski/gorzow.pl/ Materiały prasowe Przepisy oceniali kucharze (od lewej) Dawid Szkudlarek, Paweł Salamon i Krzysztof Marciniak.

Przypomnijmy: do konkursu Gorzowski Słoik Jabłkowy wpłynęło 17 przepisów. Były propozycje na słodko, ale także na wytrawnie. Szczegóły finału oraz dokładny przepis na stronie miasta.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki