HORROR w nadmorskiej gastronomii! Przeterminowane jedzenie, mrożone gofry! Sanepid łapie się za głowę!

2020-07-03 16:14 Bogdan Stech
HORROR w nadmorskiej gastronomi! Przeterminowane jedzenie, mrożone gofry - Sanepid łapie się za głowę!
Autor: iSAWcompany / pixabay HORROR w nadmorskiej gastronomi! Przeterminowane jedzenie, mrożone gofry - Sanepid łapie się za głowę!

Inspekcja Sanitarna przeprowadziła szereg kontroli w nadmorskiej gastronomii w województwie zachodniopomorskim. Ich wyniki są zatrważające! W większości lokali odwiedzonych przez inspektorów stwierdzono nieprawidłowości. Uwaga! To co zobaczył Sanepid potrafi odebrać apetyt!

Okres wakacyjny jest czasem pracy Inspekcji Sanitarnej w gastronomii.

- Kontrole sanitarne w punktach handlowych, gastronomicznych w sezonie letnim co do zasady są wzmożone. Kontrole w tym roku są i będą prowadzone zarówno w zakresie stałych zagadnień Inspekcji Sanitarnej, jak i w zakresie przestrzegania ograniczeń wynikających ze stanu epidemii - informuje Małgorzata Kapłan, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Szczecinie.

PRZECZYTAJ TAKŻE >>> 10 najlepszych atrakcji Kołobrzegu. Te miejsca trzeba zobaczyć! [WAKACJE 2020]

W pasie nadmorskim podczas jednodniowej akcji kontroli lokali gastronomicznych przeprowadzono 31 kontroli.

Nieprawidłowości stwierdzono w 18 lokalach, w 13 nieprawidłowości nie stwierdzono. 2 obiekty działały bez zatwierdzenia działalności Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.

Słone ceny nad Bałtykiem. „Będzie dobrze" Adama Federa, odc. 65.

Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.

Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.

Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.

Za stwierdzone nieprawidłowości wystawiono mandaty – 17 na kwotę 5 000 złotych, m.in. za:

  • Mrożenie we własnym zakresie, bez oznakowania surowe mięso i to po obróbce termicznej, mrożenie gotowych gofrów
  • Mrożenie artykułów pochodzenia zwierzęcego po upływie terminu przydatności do spożycia
  • Wprowadzanie do obrotu środki spożywcze po upływanie daty minimalnej trwałości/daty ważności
  • W lodówkach brak segregacji produktów, razem trzymane surowe mięso i surówki gotowe do spożycia
  • Na blatach roboczych przetrzymywanie gotowych produktów i narzędzi roboczych
  • Brak środka dezynfekującego do powierzchni mających kontakt z żywnością

W lokalach, w których stwierdzano nieprawidłowości wydawano decyzje o wycofaniu produktów z obrotu, zaplanowano kontrole sprawdzające, wszczynano postępowania administracyjne, a także kierowano wnioski o nałożenie kary.

PRZECZYTAJ TAKŻE >>> Atrakcje turystyczne w Koszalinie. Te miejsca odwiedzisz zupełnie za darmo! [ZDJĘCIA, WAKACJE 2020]