Tour de Pologne

i

Autor: JACEK KOZIOL/SE Tour de Pologne

Ruszył 76. wyścig Tour De Pologne. Sprawdź, czego o nim nie wiedziałeś! TOP 5 ciekawostek

2019-08-03 15:15

Czym w tym roku zaskoczy nas Tour de Pologne? Kto zostanie zwycięzcą? Już od dziś możemy śledzi poczynania kolarzy na poszczególnych etapach. Ale Tour de Pologne to również mnóstwo ciekawostek, o których na pewno nie słyszeliście.

Z Rynku Głównego w Krakowie ruszył wyścig Tour de Pologne 2019, który potrwa do 9 sierpnia. Na liście startowej pierwszego etapu jest 153 kolarzy, w tym piętnastu polskich kolarzy. Dziś do przejechania 132 kilometry.

5 ciekawostek z Tour de Pologne

Ciekawe czy wiecie ile litrów wody wypijają kolarze podczas wyścigu i co to jest „food window”? Sprawdźcie czym potrafi zaskoczyć Tour De Pologne.

  1. To nie zawsze było Tour de Pologne – cofnijmy się trochę w czasie i wróćmy do pierwszego wyścigu Tour de Pologne, który wtedy nazywał się… I Kolarski Bieg Dookoła Polski. Wystartowało w nim zaledwie 71 kolarzy z całej Polski. A trasa wynosiła 1469 kilometrów i była bardzo wyboista.
  2. Ile litrów wody wybijają kolarze na trasie? Pytanie, które zapewne nurtuje wiele osób. Zagadka rozwiązana! Podczas wyścigu Tour de Pologne szacuje się, że kolarze wypijają około 9 500 litrów wody.
  3. Co kryje się pod liczbą 400? Szacuje się, że właśnie przez 400 miast i miejscowości przejeżdża wyścig Tour de Pologne.
  4. Kolory koszulek mają znaczenie – można powiedzieć, że niektóre koszulki mają swoje tajemnice, na które z nich warto zwrócić szczególną uwagę?

    Żółta koszulka – koszulka lidera czasowej indywidualnej klasyfikacji generalnej.

    Biała koszulka – lider klasyfikacji punktowej.

    Różowa koszulka - koszulka lidera klasyfikacji górskiej (tzw. góral).

    Niebieska koszulka - koszulka lidera klasyfikacji najaktywniejszych.

  5. Okienko na jedzenie, czyli tzw. „food window” – wiedzieliście, że pierwsza godzina po zakończeniu wyznaczonego etapu, jest dla kolarzy niezwykle ważna – dlaczego? To właśnie wtedy, bardzo mocno wyeksploatowane mięśnie są najbardziej skłonne do odbudowy i przyswajania brakujących składników odżywczych.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki