Festiwal Pierogów Świata. Smakołyki w Mrągowie
Na Festiwalu Pierogów Świata, który w dniach 1-2 sierpnia odbędzie się w Mrągowie na Mazurach, będzie można spróbować takich przysmaków jak: manty – tureckie pierogi, japońskie pierożki – gyoza, wietnamskie – hacao, gotowane na parze i nadziewane krewetką, koreańskie mandu z pikantną kapustą pekińską kimchi, gruzińskie pierogi – chinkali z pysznym farszem, perskie bolani czy hiszpańskie empanady. Nie zabraknie także polskich pierogów nadzianych przeróżnymi farszami.
- Festiwal ma formę tętniącego życiem targu, przepełnionego kolorami i aromatami, a także miejsca spotkań ze znajomymi i rodziną gdzie, pyszne jedzenie łączy ludzi, a pasjonaci gotowania mają okazje zetknąć się z oryginalną kuchnią innych regionów świata - zachęcają organizatorzy. Miejscem festiwalu jest Plac Unii Europejskiej w Mrągowie.
Nie tylko pierogi
W Mrągowie będzie można zaleźć zarówno orientalne dania niedostępne imało popularne na co dzień, jak i uwielbiane już klasyki kuchni świata, kończąc na domowych posiłkach kojarzących się ciepło z kuchnią babci.
Na festiwalu znajdą się również stoiska z wybornymi trunkami alkoholowymi, takimi jak piwa, wina, cydr i miody pitne. Pragnienie ugasi też orzeźwiająca lemoniada, a po pierogowej uczcie dla wszystkich łasuchów gratka w postaci pysznych perskich i gruzińskich deserów czy oryginalnej tureckiej baklawy.
Impreza potrwa w sobotę (1 sierpnia) w godz. 12-20 i w niedzielę (2 sierpnia) w godz. 12-18. Wstęp wolny.
Polecany artykuł: