Jak zrobić rogale świętomarcińskie? Przepis na poznański przysmak krok po kroku!

2024-11-11 5:23

Rogale świętomarcińskie to dobrze znany tradycyjny przysmak jadany w szczególności 11 listopada na terenie Wielkopolski. Słodka bułeczka z nadzieniem z białego maku, bakalii i orzechów to symbol święta ku czci św. Marcina. Jak jednak wykonać taki wypiek w domu? Okazuje się, że przygotowanie jest dziecinnie proste!

Rogale Świętomarcińskie w Lidlu

i

Autor: materiały prasowe Lidl/ Materiały prasowe

Przepisy na rogale świętomarcińskie

11 listopada obchodzimy m.in. Dzień Świętego Marcina. Owa data jest w szczególności ważna dla poznaniaków, którzy tego dnia zajadają się rogalami świętomarcińskimi. To wyjątkowa tradycja, która funkcjonuje w Wielkopolsce od lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. 

Co ciekawe, w tym regionie Polski krąży legenda na temat powstania wypieków, a jeśli jesteście jej ciekawi, więcej informacji znajdziecie tutaj: Rogale świętomarcińskie Poznań. Gdzie kupić słodkie przekąski?

Jak jednak powstają poznańskie przysmaki i co sprawia, że ich smak jest tak idealny? Sekretem - jak się okazuje - jest skład!

Skład rogali świętomarcińskich. Te składniki nadają im wyjątkowości

Skład rogali świętomarcińskich jest dość bogaty, lecz prawdopodobnie nie spodoba się osobom trzymającym dietę. Okazuje się bowiem, że w jednym rogaliku znajdziemy ogromną ilość tłuszczów i węglowodanów.

Co ważne na ogół skład oryginalnych rogali świętomarcińskich jest ściśle określony, lecz oczywiście nie każdy producent się ich trzyma. Właśnie dlatego zawsze warto zakupić przekąskę tego typu od certyfikowanych sprzedawców z Wielkopolski. Na co w szczególności zwracać uwagę? Co powinno znajdować się w składzie rogali świętomarcińskich? Oto lista:

  • jaja
  • mąka pszenna
  • drożdże
  • mleko
  • cukier
  • margaryna
  • okruchy ciasta biszkoptowego
  • biały mak
  • rodzynki
  • orzechy
  • kandyzowane owoce lub w syropie
  • aromat migdałowy.

Jak zrobić rogale świętomarcińskie?

Domowe rogale świętomarcińskie nie są wyzwaniem, a z przepisem powinien poradzić sobie każdy, nawet osoby początkujące w kuchni. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, bowiem jest to przysmak, który potrzebuje sporo czasu. Poniżej prezentujemy składniki na ciasto oraz na nadzienie.

Ciasto:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 225 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli.

Nadzienie:

  • 300 g białego maku
  • 100 g masy marcepanowej
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g blanszowanych migdałów
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 3 pokruszone biszkopty.

Rogale świętomarcińskie. Przepis krok po krok

CIASTO:

  1. Drożdże rozpuść w mleku, a następnie dodaj jajko i wanilię. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. W misce połącz ze sobą mąkę, cukier oraz sól. Następnie dodaj dwie czubate łyżki miękkiego masła i drożdżowy rozczyn - wymieszaj.
  3. Kolejny krok to przełożenie ciasta na blat i zagniatanie go, aż będzie idealnie gładkie. 
  4. Przykryj folią ciasto i wstaw na godzinę do lodówki.
  5. Następna część to roztopienie pozostałego masła. 
  6. Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj roztopionym masłem, zostawiając półcentymetrowy margines z każdej strony.
  7. Włóż ciasto ponownie do lodówki na godzinę lub na całą noc.
  8. Gdy ciasto jest w lodówce, przygotuj nadzienie.

NADZIENIE:

  1. Biały mak i orzechy należy sparzyć, zalewając wrzątkiem i po 15 minutach odcedzić. Następnie wystarczy zmielić je dwukrotnie w maszynce wraz z migdałami.
  2. Teraz masę marcepanową trzeba rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem. Następnie dodaj mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Wszystko wymieszaj i powoli dodaj śmietanę.
  3. Po godzinie lub po całej nocy ciasto wyjmij z lodówki, podziel na pół i rozwałkuj na dwa prostokąty.
  4. Z każdego prostokąta wytnij po 6 trójkątów, na których rozsmaruj masę makową. 
  5. Ciasto z masą zwijaj od dłuższego brzegu ku wierzchołkowi trójkąta.
  6. Rogale posmaruj roztrzepanym jajkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut. 
Jak powstają rzeszowskie rogale św. Marcina?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki