Jedzenie na podłodze, brudne podłogi... Sanepid kontroluje lokale gastronomiczne na Podkarpaciu

2020-08-04 16:43 AP
Jedzenie na podłodze, brudne podłogi... Sanepid kontroluje lokale gastronomiczne na Podkarpaciu
Autor: Engin_Akyurt/pixabay.com zdjęcie ilustracyjne

W ramach akcji "Lato 2020" podkarpacki sanepid przeprowadza kontrole sanitarne w lokalach gastronomicznych. W okresie od 27 lipca do 2 sierpnia Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła kontrole sanitarne 285 obiektów żywnościowo-żywieniowych.

Skontrolowano:

  • 8 restauracji,
  • 2 bary,
  • 2 stołówki,
  • 15 zakładów małej gastronomii (np. ruchome punkty gastronomiczne),
  • 1 wytwórnia ciast i lodów,
  • 8 automatów do produkcji lodów,
  • 25 innych obiektów żywnościowo-żywieniowych (punkty sprzedaży żywności, np. lodów gałkowanych, sklepy spożywczo-przemysłowe, środek transportu do przewozu żywności).

Jakich uchybień dopatrzył się sanepid?

  • niewłaściwy stan sanitarno-techniczny zaplecza kuchennego (ubytki płytek w posadzce),
  • zniszczone, skorodowane półki w lodówce usytuowanej w pomieszczeniu magazynowym,
  • zły stan sanitarno-techniczny ścian i sufitów w zakładzie,
  • zniszczone schody przy wejściu do zakładu (z ubytkami płytek),
  • nie okazano do wglądu dokumentu potwierdzającego odbiór zużytego tłuszczu smażalniczego,
  • niewłaściwe postępowanie z odpadami komunalnymi,
  • brak do wglądu decyzji zatwierdzającej zakład (ruchomy punkt gastronomiczny),
  • nie okazano do wglądu orzeczeń lekarskich dla celów sanitarno – epidemiologicznych osób pracujących w styczności z żywnością,
  • personel nie posiadał osłony na usta i nos podczas obsługi klienta,
  • brak odzieży ochronnej pracowników,
  • brudne urządzenia chłodnicze i podłogi,
  • brak dostępu do umywalki do mycia rąk i do urządzenia do mycia sprzętu roboczego,
  • sprzęt porządkowy przechowywany w nieodpowiednich miejscach,
  • brak zapisów potwierdzających utrzymywanie instrukcji i procedur opracowanych w ramach systemu HACCP,
  • naczynia do przygotowywania mieszanki do lodów przechowywane w umywalce do mycia rąk,
  • brak wyposażenia przy umywalkach do mycia rąk,
  • środki spożywcze przechowywane bezpośrednio na posadzce,
  • nieprawidłowe mycie i płukanie gałkownicy do lodów.

W lokalach, w których stwierdzono zły stan sanitarno-porządkowy lub inne nieprawidłowości 3 osoby ukarano grzywnami  na łączną kwotę 550 zł. Wydano 4 decyzje administracyjne nakazujące usunięcie usterek technicznych.

Na dachu galerii w centrum Rzeszowa otwarto pasiekę

Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.

Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.

Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.