Przeterminowane jedzenie, brud... co jeszcze? Sanepid kontroluje gastronomię na Podkarpaciu

2020-07-03 14:48 Agnieszka Przystaś
Przeterminowane jedzenie, brud... co jeszcze? Sanepid kontroluje gastronomię na Podkarpaciu
Autor: Free-Photos / Pixabay.com zdjęcie ilustracyjne

W ramach akcji "Lato 2020" r. Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła 207 kontroli w obiektach, w których podawana jest żywność. Wyniki za czerwiec nie są zachwycające - jedzenie po terminie przydatności do spożycia, brudne, zapajęczone ściany, sufity i podłogi i wiele innych. Zobacz szczegóły.

Sanepid w województwie Podkarpackim w czasie od 01.06.2020 r. do 28.06.2020 przeprowadził 207 kontroli sanitarnych obiektów żywnościowo-żywieniowych. Jak wyglądają wyniki tych kontroli? Uzbierało się sporo uchybień. Sanepid skontrolował w tym czasie:

  • 40 restauracji,
  • 4 bary,
  • 1 stołówkę,
  • 45 zakładów małej gastronomii,
  • 13 wytwórni ciast i lodów,
  • 19 automatów do produkcji lodów,
  • 85 innych obiektów żywnościowo-żywieniowych (sklepy spożywcze, supermarkety).
Tajemnica idealnego ciasta kruchego

Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.

Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.

Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.

Sanepid podał, jakich uchybień się dopatrzył w skontrolowanych miejscach:

  • wprowadzanie do obrotu środków spożywczych po terminie przydatności do spożycia i po dacie minimalnej trwałości,
  • brak identyfikowalności środków spożywczych,
  • brak prowadzonych zapisów z pomiaru temperatury w urządzeniach chłodniczych lub nie są prowadzone na bieżąco,
  • brak segregacji asortymentowej w urządzeniu chłodniczym/mroźniczym,
  • środki spożywcze przechowywane w nieprawidłowej temperaturze,
  • brak utrzymanych procedur opartych na zasadach systemu HACCP, GHP, GMP i ich realizacji,
  • brak zaangażowania kierownictwa w kontrolę wewnętrzną zakładu,
  • brudne urządzenia chłodnicze,
  • brak działań korygujących przy stwierdzonych niezgodnościach.
  • brak dezynfekcji stolików dla klientów (wewnątrz lokalu i na tarasie),
  • brak orzeczeń lekarskich dla celów sanitarno-epidemiologicznych pracowników,
  • brak odpowiedniej odzieży ochronnej przy produkcji żywności,
  • brak segregacji odzieży ochronnej od osobistej pracowników w szafkach odzieżowych,
  • niewłaściwy stan techniczny i sanitarny pomieszczeń (brudne, zapajęczone ściany, sufity i podłogi), urządzeń i sprzętów,
  • opakowania jednorazowego użytku przeznaczone do kontaktu z żywnością przechowywane w przypadkowych miejscach, narażone na zanieczyszczenie,
  • produkty (sosy, mięso) w urządzeniu chłodniczym niezabezpieczone przed zanieczyszczeniami,
  • rzeczy osobiste i sprzęty w przypadkowych miejscach,
  • zbędne rzeczy osobiste przetrzymywane pod ladą i na witrynie chłodniczej z surówkami oraz na szafkach personelu w szatni (brudne obrusy, puste kartony),
  • brak zabezpieczenia obiektu przed dostępem szkodników.

- W zakładach, w których stwierdzono zły stan sanitarno-porządkowy lub inne nieprawidłowości 25 osób winnych stwierdzonych zaniedbań ukarano grzywnami w drodze mandatów karnych na łączną kwotę 4 950 zł. Wydano 25 decyzji administracyjnych nakazujących usunięcie usterek technicznych. - informuje WSSE w Rzeszowie.