Żywność po terminie, brudne urządzenia chłodnicze... Kontrola podkarpackich lokali gastronomicznych

i

Autor: Free-Photos / Pixabay.com zdjęcie ilustracyjne

Żywność po terminie, brudne urządzenia chłodnicze... Kontrola podkarpackich lokali gastronomicznych

2020-06-03 12:43

Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła na terenie województwa podkarpackiego kontrole sanitarne w ramach W dniach 25 - 31 maja skontrolowano 64 obiektów żywnościowo-żywieniowych. Co ustalono?

Sanepid skontrolował w tym czasie: 12 restauracji, 1 bar, 2 stołówki, 20 zakładów małej gastronomii, 3 wytwórnie ciast i lodów, 2 automaty do lodów, 24 inne obiekty żywnościowo-żywieniowe (sklepy spożywcze, supermarkety, obrót wyrobami ciastkarskimi).

Jakie uchybienia stwierdzono? Sanepid wymienia m.in.:

  • wprowadzanie do obrotu środków spożywczych po terminie przydatności do spożycia i po dacie minimalnej trwałości,
  • nieprzestrzeganie segregacji asortymentowej środków spożywczych w urządzeniach chłodniczych,
  • brak utrzymanych procedur opartych na zasadach systemu HACCP, GHP, GMP i ich realizacji,
  • brudne urządzenia chłodnicze,
  • środki spożywcze przechowywane w nieprawidłowej temperaturze,
  • brak prowadzonych zapisów z pomiaru temperatury w urządzeniach chłodniczych,
  • brak udokumentowanej jakości wody wykorzystywanej w zakładzie,
  • brak orzeczeń dla celów sanitarno-epidemiologicznych pracowników,
  • niewłaściwe przechowywanie odzieży ochronnej pracowników,
  • niewłaściwy stan techniczny i sanitarny pomieszczeń,
  • brak odzieży ochronnej lub brudna odzież ochronna,
  • brak działań korygujących przy stwierdzonych niezgodnościach.

Grzywną ukarano 8 osób na łączną kwotę 1 200 zł. Wydano 8 decyzji administracyjnych nakazujących usunięcie usterek technicznych.

Muzeum Powstania Warszawskiego ponownie otwarte dla zwiedzających
Czytaj Super Express bez wychodzenia z domu. Kup bezpiecznie Super Express KLIKNIJ tutaj

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki