Bytom: najważniejsza jest tradycja - mieszkańcy święcą pokarmy w strojach rozbarskich [ZDJĘCIA]

2017-04-15 10:01

Święta Wielkanocne to czas refleksji, zadumy i święcenia pokarmów. W bytomskim Rozbarku w Wielką Sobotę czas jakby się zatrzymał. Tradycja jest tu na wyciągnięcie ręki - wierni przychodzą do kościoła ubrani w ludowe stroje rozbarskie.  

Tradycja święcenia pokarmów w ludowych strojach w parafii Świętego Jacka trwa już  sześć lat. Jej pomysłodawcą jest Piotr Mankiewicz, rozbarczanin, założyciel i właściciel Muzeum Chleba w Radzionkowie. To dzięki jego zaangażowaniu udało się w 2012 roku odtworzyć dawną tradycję noszenia stroju rozbarskiego, czyli jednego ze strojów ludowych Górnego Śląska. 

Z roku na rok przybywa osób, które przychodzą i chcą wziąć udział w tym wyjątkowym wydarzeniu. Dla mieszkańców to okazja, aby zobaczyć piękne i starannie uszyte stroje rozbarskie, w które ubierają się nie tylko kobiety i mężczyźni, ale również dzieci. 

Kolejnym powodem, by wybrać się do parafii Świętego Jacka ze "święconką" jest fakt, że uroczystość święcenia pokarmów prowadzona jest przez księży w... gwarze śląskiej. W tym roku to wyjątkowe wydarzenie odbędzie się w kościele pw. Świętego Jacka w Wielką Sobotę  o 14.00.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki