Kielecki kontra Winiary. Który majonez jest lepszy?

i

Autor: Shutterstock, Mirek Noworyta/Super Express

Kto wygrał?

Który majonez jest lepszy? Kielecki czy Winiary? Ten składnik zdecydował

Który majonez jest najlepszy? To spór, który od lat rozgrzewa Polaków do czerwoności. Odwieczne pytanie, który majonez jest lepszy: Kielecki czy Winiary? Znany dietetyk postanowił wziąć na tepet składniki obu produktów. O tym, który jest zdrowszy zdecydował jeden składnik. Jesteście ciekawi?

Który majonez jest zdrowszy? Dietetyk rozwiewa wątpliwości

Nie da się ukryć, że majonez jest jednym z ulubionych dodatków Polaków do potraw. Konsumenci mają zazwyczaj swój ulubiony majonez, który jest nieodłącznym "gościem" w ich kuchniach. Co więcej, są oni niezwykle przywiązani do preferowanego przez siebie smaku majonezu i są wręcz gotowi prowadzić "internetowe wojny". Na pytanie: "Który lepszy: Kielecki czy Winiary?", po każdej ze stron pada ta sama liczba argumentów. To pytanie dzieli Polaków prawie tak bardzo, jak to czy sernik powinien być z rodzynkami czy bez.

Jeden fakt jest niepodważalny, zarówno Kielecki, jak i Winiary są bardzo kaloryczne. Skład obu majonezów wziął na tapet znany dietetyk dr Michał Wrzosek. Ekspert nie ma wątpliwości: jeśli chodzi o skład, zdecydowanie lepiej wypada Kielecki. W porównaniu do Winiary ma mniej składników i nie ma dodatków cukru. Winiary zawiera również przeciwutleniacz E385. Z kolei Kielecki nie zawiera żadnych substancji konserwujących. Oprócz tego, jak wskazuje dietetyk, Kielecki ma nieco mniej tłuszczu i kalorii niż Winiary.

Dr Wrzosek zauważa również, że Kielecki jest produkowany od 1959 roku przez firmę Społem. Jest zatem polskim produktem. Winiary z kolei jest produkowany przez firmę Nestle. To marka znana od niemal 50 lat. Majonez Winiary zaczęto produkować w 1974 roku. 

https://youtube.com/shorts/hwLEFlLYLwA?si=be8vjcJ3GedDfU0S
Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund
Sonda
Który majonez lubisz najbardziej?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki