Restaurant Week to Festiwal Najlepszych Restauracji - wydarzenie, które łączy ludzi przy stole. Szefowie Kuchni przygotowali specjalne, trzydaniowe menu degustacyjne: przystawkę, danie główne i deser - w festiwalowej cenie 39 zł.
Wśród propozycji przygotowanych przez szefów kuchni restauracji w województwie śląskim można znaleźć m.in. azjatyckie bułeczki bao z kim chi, czarne kluski śląskie, gulasz ze strusia, krem z kiszonych pomidorów podany z pieczonym fioletowym ziemniakiem i bazyliowym pesto, parfait z bobem tonka, ormiański pilaw ryżowy, roladę śląską w klusce z czerwoną kapustą i boczkiem, domowy twaróg palony w sianie ze szparagami na trzy sposoby czy asiette ze skorzonery z mikroziołami, pudrem rydzowym i kozim serem.
Festiwal rozpoczął się 21 kwietnia i potrwa do 30 kwietnia. Przewodnie hasło tej edycji Restaurant Week to „Emocje na talerzach”.
Lista restauracji biorących udział w Silesia Restaurant Week
Beksien w Bielsku-Białej
Biała Gruba w Mysłowicach
Brick Krakowska18 w Tarnowskich Górach
C'est si bon w Katowicach
Con Amore w Tychach
Dworek New Restaurant w Bielsku-Białej
Granat w Katowicach
Kameralna w Pszczynie
Królestwo w Katowicach
La Cantina Bytom
La Cantina Tychy
Laskowo Wine & Food w Żorach
Magiel Kulinarny w Sosnowcu
Minibrowar Majer w Gliwicach
Momo Restaurant & Cocktail Bar
Orzech i Miód (Hotel SPA Laskowo) w Jankowicach
Osteria le Botti w Tychach
Pod Wiązem w Gliwicach
Pogoria Residence & Restaurant w Dąbrowie Górniczej
Punkt ''G''astronomiczny w Pszczynie
RAWA Jedzenie i kawa w Katowicach
Riba Riba w Gliwicach
Saute w Katowicach
Spacerowa21 w Mysłowicach
Spencer Bistro & Cafe w Katowicach
Spencer Pub w Katowicach
Sunlight (Angelo**** by Vienna House) w Katowicach
Sushi Do w Katowicach
SzAMMa w Gliwicach
Szyb Maciej w Zabrzu
Symfonia Smaku w Gliwicach
The Piano w Bytomiu
Umami w Pyskowicach
Villa Gardena w Chorzowie
Warszawska w Sosnowcu
WunderBAR w Katowicach
Zagłębie Smaku (Hotel Holiday INN****) w Dąbrowie Górniczej